Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Chat Noir – sexklubben som blev glamorös

När det engelska rockbandet Led Zeppelin 1973 skulle få en guldskiva för sin LP-försäljning i Sverige, tog bandet emot skivan på en sexklubb i Stockholm.
Och man smög inte precis.

Kvartetten poserade för pressens kameror precis intill ett par mitt i en sexakt. Och klubben ifråga var inget ställe man behövde ha känningar för att hitta till. Chat Noir på Döbelnsgatan 4 ansågs snarast som ett av huvudstadens mest glamorösa ställen.

När det gällde påkostad inredning kunde klubben som ägdes av den danska ”sexklubbskungen” Ulrich Geismar mäta sig med vilken guldkrog som helst.

Det kostade 115 kronor att komma in och hit tipsades av utländska gäster bara de med pengar, som rockstjärnor på besök.

Europas sexhuvudstad

Det är svårt att tänka sig i dag, många ser det troligen som ett förflutet som bör glömmas, men det fanns en period när Stockholm ansågs som en av Europas sexhuvudstäder med ett stort utbud. Det fanns på 1970-talet ett tiotal större sexklubbar i Stockholm och på en gata som Klara Norra Kyrkogata låg sexbutikerna sida vid sidan.

Chat Noir på Döbelnsgatan 4 var flaggskeppet utåt för en bransch som helst höll sig undan rampljuset men här försökte presentera en lyxigare sida. I dokumentären ”Rapport från Stockholms sexträsk” från 1974 beskrivs Chat Noir: ”Här fanns allt. ‘lite sexigare, spexigare, lyxigare.’ Striptease med inhemska och utländska ‘stjärnor’, livesamlag, petting, massageshower, komiker, dansband, showgirls och en och annan trollkarl.” Det om trollkarlar var faktiskt sant. Japanska affärsmän, en stor del av gästerna, ansågs gilla även varieténummer.

Miljö i sexfilmer

Chat Noir användes som miljö i ett antal svenska sexfilmer. Som ”Anita” från 1973, med Stellan Skarsgård i en huvudroll. Klubben var också uppenbar förebild för Jan Halldoffs film ”Chez Nouz” från 1978, ett kriminaldrama i porrmiljö. Chat Noir förekommer också i några av Leif GW Perssons tidiga böcker, Persson hade tidigare forskat om Stockholms sexmiljöer.

Även i dag finns det sexbutiker på adressen Döbelnsgatan 4. Men dessa har ingen koppling till Chat Noir. Den sortens klubbar försvann med 70-talets utgång.

Lars Nylin

Några andra speciella händelser i Stockholm som du vill att vi ska berätta om?

Mejla oss!

Fotnot: Bilderna då Led Zeppelin fick sina guldplattor dokumenterades av Bengt H. Malmqvist och såldes 2014 på en auktion på Bonhams. Priset var då över 200 000 kronor.

1