Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

”Många talanger – men få spelställen”

Han har stått i skuggan av Sveriges bästa artister sedan han var 16 år.
Nu gör Kristian Persson succé med sin nya singel ”Elevation” – en låt han tillägnar sitt ofödda barn.
Men 28-åringen oroas över framtiden för Stockholms musiker.
– Vi behöver mycket fler spelställen, säger han.

Han har spelat på Miike Snows senaste skiva, turnerat med Allen Stone i Europa, varit kapellmästare åt Femtastic Paradise och är medlem i Stockholmsbandet Calle Real. De som har koll på musik vet vem Kristian Persson är – men för alla andra är 28-åringen relativt okänd.
Förra veckan spelade Kristian Persson, eller Nine Sparks Riots som han kallar sig, inför ett fullsatt Morington Hotel. Men trots att förfrågningarna från arrangörer och bokare fortfarande trillar in, så oroas han över framtiden för Stockholms musiker.

Få spelställen

– Dessvärre råder det en kraftig diskrepans mellan antalet utövare och spelställen och på sistone har många bra scener försvunnit eller håller på att försvinna. Ta bara Debaser Medis, Glenn Miller Café och Lilla Hotellbaren som har avvecklat sin jazzverksamhet. Vi behöver fler scener, stora som små, samt modiga arrangörer, krögare och eldsjälar som vågar dra igång nya projekt. Om antalet spelställen skulle närma sig den enorma talang som Stockholm besitter så skulle Stockholm bli en av världens coolaste städer, säger han.

Succé på Facebook

I september släppte han sin nya singel ”Elevation” – en låt som har öppnat ögonen för en helt ny publik. På mindre än en vecka har över 6 000 personer gillat låten på Facebook.
– Det känns grymt kul att få sådan fin respons. Men det är samtidigt lite ovant att folk kommer fram och tackar mig för min musik, säger han.
Kristian Persson har dock flera anledningar att le över att låten blev av. Samarbetet med Graciela Chin A Loi, som sjunger på låten, slutade med förlovning och graviditet.

Tillägnad deras barn

– När jag gav Graciela förfrågan om att gästa på låten så var vi bara polare. När vi spelade in den så hade vi blivit tillsammans och flyttat ihop. Och nu när vi släpper låten så är vi förlovade och väntar barn. Allt som vi har gjort tillsammans har gett låten en tyngd och är förankrat i vår verklighet och vad vi tror på. Det känns mäktigt, säger han och fortsätter:
– Låten är tillägnad vårt barn. Den handlar i stora drag om att uppskatta och göra det mesta av vår korta tid här på jorden, samt att utifrån vår egen förmåga försöka lämna den lite bättre än när vi kom. Att vi måste så bra frön för våra kids och deras kids, så de har nåt grymt att bygga vidare på.

Jonas Blomquist

1