Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Här är nördklubben där alla är välkomna

Dansa till tv-spelsmusik, skjut ankor i Duck Hunt eller klä ut dig till Star Trek-kapten.
På klubben Syntax Error hyllas det nördiga och här ses inga specialintressen som konstiga.
– Det är en klubb av nördar för nördar, säger arrangören David Edström.

På klubben Syntax Error drar kvällarna igång tidigt. De första gästerna dyker oftast upp vid middagstid för att prata, spela bräd- eller tv-spel och dricka öl. Senare på kvällen blir det tipspromenad och intensiv dans till tonerna av tv-spelsmusik, film-soundtracks och disneyhits innan kvällen avslutas vid 03 med allsång till låten ”Still Alive” från spelet Portal.
– Det är en klubb av nördar för nördar. Ett ställe där inga specialintressen ses som konstiga utan istället uppmuntras. Vi vill skapa en gemensam träffpunkt för att träffa likasinnade i en atmosfär som känns avspänd och inte så ”gruffig” som annars kan genomsyra krogvärlden, säger arrangören David Edström.

Började med en laptop

Allt började med två killar och en laptop på Söderkällaren en kväll 2002. Sedan dess har Syntax Error arrangerat mängder av klubbkvällar men även konserter och picknickar. Idag har klubben en trogen publik som återkommer månad efter månad.
– Många av våra besökare går inte ut någon annanstans. Vi erbjuder en välkomnande atmosfär där alla kan känna sig hemma, berättar David Edström på Syntax Error.

Acceptans ökar – men utmaningar finns

David berättar om att acceptansen för nördar med specialintressen har ökat i samhället, men att det nu finns en annan utmaning som måste belysas.
– Inte alltför sällan måste kvinnor bevisa att de är ”äkta” nördar, något deras manliga motsvarighet aldrig utsätts för. Detta blir extra tydligt i gaming-världen som fortfarande genomsyras av en extremt grabbig jargong. Här måste krafttag tas, av män, för att vi ska börja närma oss någon typ av jämställdhet, berättar han.

Nästa Syntax Error-fest går av stapeln den 25 februari på Hornsgatan 62.
– Utöver de vanliga aktiviteterna så kommer vi att ha en livespelning med chiptune-artisten Zalza som nyligen släppt sitt fullängdsalbum ”Out of memory”. Se till att vara på plats tidigt för att inte missa årets första spelning på Syntax Error, säger David Edström.

Mats Wurnell
mats.wurnell@gmail.com

Läs de senaste klubbnyheterna på vår Klubblogg.

Hornsgatan 62, Stockholm, Sverige