Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

10 år av burlesk – från svartklubb i Gröndal till shower på Nalen

Felicia "Fräulein Frauke" Bichard på Nalens scen
Felicia "Fräulein Frauke" Bichard på Nalens scen

Från rökig svartklubb till anrika nöjespalatset Nalen.
Här är Burlesk-klubben Fräulein Frauke Presents resa in i finrummen, och allt du behöver veta om den stora jubileumsfesten.

ANNONS

Den 4 maj firar burlesk-klubben Fräulein Frauke Presents tio år med ett stort födelsedagsfirande på Nalen.

Folk rökte inomhus

Felicia Bichard

Men resan dit har varit lång, och allt började på en liten svartklubb i Gröndal.

– I juni 2009 arrangerade jag den första Fräulein Frauke-festen i kulturföreningen Plutos lokaler vid Trekanten. Folk rökte inomhus, och det var kaotiskt men fantastiskt, säger Felicia ”Fräulein Frauke” Bichard som idag driver klubben med sin partner John-Paul Bichard.

Feministisk och sexig scenkonst

Felicia Bichards berättar om hur hon startade klubben för att ge utrymme åt burlesk, jazz, performance-konst och olika former av kabaretuttryck. Hon ville helt enkelt skapa en plats som inte fanns i Stockholm.

– Det handlade, och handlar fortfarande om normbrytande, feministisk och sexig scenkonst, blandat med ett riktigt party och livemusik, säger hon.

Gästerna utforskar sig själva

När Felicia Bichard tänker tillbaka på höjdpunkterna från de tio år som passerat, så hamnar gästerna i fokus.

– Vi har fått så mycket fantastiskt feedback för att vi skapat ett rum där våra gäster kan utforska sig själva, sin identitet och sin sexualitet på ett tilltalande, fritt och safe sätt. Det är en av våra starkaste drivkrafter.

Skapar magi på Nalen

Hos oss festar både vintage-älskare, queers, min mamma, gothare och en och annan hipster

ANNONS

Felicia Bichard

Idag huserar klubben på Nalen vilket Felicia Bichard beskriver som ”en perfekt plats för att skapa vintageinspirerad burlesk-magi”. Hon berättar om hur deras festkvällar innehåller allt från burlesk, cirkus och drag till livemusik och annan konst. Och alla är välkomna.

– Vi har en väldigt bred målgrupp vilket jag tror är en av tjusningarna. Hos oss festar både vintage-älskare, queers, min mamma, gothare och en och annan hipster, säger Felicia ”Fräulein Frauke” Bichard.

Och publiken är själva en stor del av upplevelsen.

– Vi har en mild men fast dresskod att man ska komma uppklädd. En del kommer i kostym eller klänning och njuter av showen, medan andra går ”all in” och skapar specifika outfits för varje tillfälle. Alla deltar på sitt eget sätt, säger Felicia Bichard.

Vad händer under jubileumsfesten?
– Det blir verkligen extra allt med Sveriges och Europas absoluta kungligheter inom burlesk, kabaret och cirkus. Dessutom längre öppettider och två dansgolv med grymma dj’s, best dressed-tävling, popcorn girls, fotoutställning, happenings, cirkus-selfie booth, överraskningar och minglande clowner.

Och vad tror du om framtiden för Fräulein Frauke-festerna?
– Jag ser fram emot minst tio år till. Vi vill komma ut ännu mer i Sverige och ta vår föreställning till nya platser, få jobba mer med mina favoritartister och såklart fortsätta att få dela dessa utrymmen, som i dagens politiska klimat blir viktigare och viktigare att värna om, med våra grymma gäster, säger Felicia ”Fräulein Frauke” Bichard.

Fräulein Frauke Presents Burlesque Circus 10-årsfest arrangeras på Nalen den 4 maj mellan 21-03.

Nalen, Regeringsgatan, Stockholm, Sverige