Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Centern säger att de ska rädda Stockholms kulturliv

Jonas Naddebo har tillsatt en utredning om kulturlivet i Stockholm.
Jonas Naddebo har tillsatt en utredning om kulturlivet i Stockholm.

Mer plats åt kulturen och möten med folk från Detroit och Berlin - så säger kulturborgarrådet Jonas Naddebo sig kunna rädda stans kulturliv

ANNONS

Stockholms kulturliv har fått sig ett par smällar de senaste åren; i form av nedlagda scener. Debaser strand hamnade i byråkratiskt trubbel, BItter Pills lämnade Hornstull och Kägelbanan ställde in sin konsertverksamhet helt. Några år tidigare var det klubben Marie Laveau som väsnades för mycket och mindre ställen, som Kafé Klaver har lämnat stan.

Mer kultur tidigt

Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) säger att han vill vända den utvecklingen. Dels genom att hjälpa aktörer att öppna i nya lokaler och dels genom att ge plats åt kultur redan i utvecklingsfasen av nya byggprojekt.

kulturen ska få ta all den plats den förtjänar

Jonas Naddebo

För extra inspiration ska Naddebo träffa så kallade Nattborgmästare, folk som jobbar med relationerna mellan kommun och nattliv, från Berlin, Detroit och Amsterdam.

– Vi gör mycket men vi vill göra mer. Nu har vi fått ett välkommet verktyg och en vägvisare för ett fortsatt arbete med ännu vassare insatser. Nu ska vi omsätta slutsatserna i handling för att kulturen ska få ta all den plats den förtjänar i form av scener, konstlokaler och nattklubbar, säger Naddebo i ett pressmeddelande i samband med lanseringen av Kulturförvaltningens rapport ”Fler platser i staden för live- och kulturscener”.

Oppositionen efterlyser handling

Olle Burell (S) är borgarråd i opposition med fokus på utbildning och kultur. Han välkomnar Naddebos initiativ men efterlyser nu handling.

– Det viktiga här är att gå vidare med konkreta förslag och faktiskt ge förutsättningar för ett levande kulturliv. Hittills har kulturborgarrådet istället dragit ned på resurserna till många av de befintliga verksamheter som finns. Många frivilliga krafter kämpar för att göra Stockholm roligt och bra och då måste man erbjuda rimliga villkor. Det går inte komma undan det politiska ansvaret, säger han.

Telford vill ha en levande innerstad

Annelie Telford, vd på hotade musikscenen Debaser strand, har tagit del av både Kulturförvaltningens rapport och kulturborgarrådet Jonas Naddebos löfte om att rädda huvudstadens kulturliv.

– Det är bra att problemet uppmärksammas, men jag tycker utredningen pekar väldigt mycket ut från innerstaden, utanför tullarna, där det tydligen ska satsas på nya scener framåt istället för att se hur vi kan ha kvar livemusiken i innerstaden. Varför just livemusik inte ska få upplevas centralt framöver kan jag omöjligt begripa, säger hon.

ANNONS

Gällande sin egen verksamhet vid Hornstull är hon dock försiktigt optimistisk.

– Jag vet att Naddebo och hans förvaltning har goda intentioner och inte har för avsikt att åter igen stänga ner en av Stadens scener i fallet Debaser Strand. Nu hoppas jag bara att de också går från ord till handling och gör vad som krävs för att behålla den, säger Annelie Telford på Debaser.

Fakta

10 ställen som stängt

Så många konsertställen har stängt under de senaste tio åren

Nobelberget. Stängdes i januari för att ge plats åt bostadsbyggande.

Bitter Pills Hornstull. Stängdes i maj på grund av klagande grannar och skenande fastighetspriser.

Kägelbanan, Södra teatern. Stängde 2019 på grund av grannars klagomål.

Snottys. Flyttade från Skånegatan 2018 bland annat efter grannars klagomål.

PSB, Pet Sound Bar. Stängde på Skånegatan 2018 efter trassel med serveringstillståndet.

Debaser Medis. Stängde 2017 på grund av bygget av nya Medborgarhuset.

Göta Källare. Stängde 2017 på grund avbygget av nya Medborgarhuset.

Marie Laveau. Stängde 2017 på grund av ägarbyte .

Kafe Klavér. Stängde 2017 på Rutger Fuchsgatan på grund av ökade hyror.

Debaser Slussen. Stängde 2013 på grund av nya Slussen.

Kolingsborg. Stängde 2013 på på grund av nya Slussen.

Tantogården. Stängde 2009 på grund av brand.

Fållan, Johanneshov, Sverige