Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Därför ställs festivalen Into the Factory in

Lokalen var inte tillräckligt säker för att hindra drogpåverkade besökare att klättra på väggarna. Det är anledningen till att polisen inte tillåter att festivalen Into the Factory blir av
– Jag blir förbannad, säger Joel Skjutar från Stockholm som köpt biljett till evenemanget.

ANNONS

Igår tisdag stod det klart att den elektroniska musikfestivalen Into the Factory, som skulle gått av stapeln den 10-12 augusti i en övergiven cementfabrik utanför Nynäshamn, ställs in.

”Förbannad och besviken”

En av de som såg fram emot att besöka festivalen är Joel Skjutar från Stockholm.

– Jag köpte biljetter för att kunna se och dansa till en dj- och artistlineup av absoluta världsklass, samt att arrangörernas tidigare evenemang har hållit en väldigt hög nivå, berättar han.

När han fick veta att festivalen ställts in beskriver han hur han först blev förbannad, och sedan besviken.

– Besviken på att svenska myndigheter inte är mer tillmötesgående gällande vissa kulturyttringar. Att de ser problem istället för lösningar.

Kämpat i flera år

Anledningen till att festivalen inte blir av är att arrangörerna har nekats de tillstånd som krävs för att genomföra en offentlig tillställning. Polismyndigheten anger att beslutet är taget för att säkerställa allmän ordning och säkerhet.

– Att få något som jag och vårt team har kämpat med i flera år nedlagt på grund av ett beslut som enligt oss är felaktigt och grundat på okunskap är det största nederlaget i mitt liv, säger Mattias Hedlund på arrangörerna Music Goes Further.

Lämnade ansökan redan i januari

Mattias Hedlund berättar om hur de har haft en löpande dialog med Polisen och bemött deras krav från tidigare avslag samt gjort allt de har blivit ålagda att göra. Han menar också att det vanligtvis brukar ta 1-2 månader att behandla en tillståndsärende, och att de lämnade in sin ansökan i januari.

– Jag vet faktiskt inte hur vi skulle kunna ha gjort något annorlunda. Polisen tror att folk ska forcera våra staket, som är av samma typ som används på livsfarliga byggen runt om i Sverige, och sedan klättra upp tio meter på fasaden och hoppa för att det tror att de kan flyga. Att få ett avslag på bland annat de grunderna vet jag inte hur vi som arrangör ska kunna förbereda oss mot, säger Mattias Hedlund.

ANNONS

”Risk för fallolyckor…”

Ulrika Kairento är gruppchef på Polisens rättsavdelning, och vill inte kommentera den delen av beslutet där det står att ”risken för fallolyckor, alternativt klättring i kombination med narkotikapåverkan där tanken på att flyga från höjder inte förefaller alldeles främmande”.

Farlig lokal, enligt polisen.

Farlig lokal, enligt polisen.

– Citatet kommer från lokalpolisens yttrande där de beskriver platsen och lokalernas utformning där de bedömer att klättring längs väggarna är lättillgängligt. I övrigt kan jag inte kommentera det citatet, säger hon.

”…och dödsfall”

Ulrika Kairento fortsätter att berätta om vad det innebär att festivalens ansökan avslagits med hänsyn till allmän ordning och säkerhet.

– Riskerna som vi ser är framförallt sammankopplade med den plats som tillställningen planerats att genomföras på. Genom lokalernas och festivalområdet utformning, i kombination med sannolikheten för en stor del alkohol- eller narkotikapåverkade festivalbesökare på platsen, bedömer Polismyndigheten att det finns en överhängande risk för skador, olycksfall och i värsta fall dödsfall,  säger Ulrika Kairento.

Hon säger också att handläggningstiden för det här ärendet är vad som kan förväntas av ett stort evenemang där både platsen och evenemanget är nytt för Polismyndigheten.

Slår ner på kulturella verksamheter

Arrangören Mattias Hedlund ser detta avslag som en del av en större problematik, snarare än en isolerad händelse.

– Polisen slår ner på kulturella verksamheter som människor lägger ner sin själ i. Droger finns överallt i samhället och Polisen borde istället försöka få bukt på försäljningen samt hjälpa och utbilda användarna. Vår svenska drogpolitik är förlegad och behöver verkligen ses över. Jag är absolut inte drogliberal och tar inte över huvud taget droger själv, men det här är inte hållbart, säger han.

Får biljetter till Sydafrika

Under gårdagen meddelade festivalarrangörerna att de som redan har köpt biljetter kommer att erbjudas kompensation i form av en ersättningsfest under den tänkta festivalhelgen samt biljetter till kommande Music Goes Further-festivaler i Sydafrika och Estland. Arrangörerna meddelare vidare att återbetalningar kan bli aktuella först nästa år på grund av de stora utgifterna i samband med den festival som nu inte blir av. 

– Informationsmässigt är jag personligen nöjd med vad som meddelas nu med så kort varsel. Jag förstår dock att andra kan se det som otillfredsställande, , säger Joel Skjutar.

Stora Vika, Nynäshamn S, Sverige