Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Debaser Strands framtid säkrad – får vara kvar i Hornstull

Annelie Telford och Jocke Jonsson utanför Debaser som hotas av nedläggning
Kollegorna Jocke Jonsson och Annelie Telford utanför Debaser i fjol.

Debaser strands framtid vid Hornstull har varit oviss och staden har velat säga upp kontraktet.
Nu kommer goda nyheter för konsertarrangören – musikscenen får vara kvar i åtminstone två år till.
– Staden visar att de gör sitt bästa för att behålla vår verksamhet, säger Annelie Telford, vd för Debaser.

ANNONS

Förra våren skrev Allt om Stockholm om att staden ville säga upp Debaser Strands kontrakt, då en bit av gatan vid Hornstulls strand, som också är tak för konsertlokalen under, behöver renoveras. Ett par månader senare kom glädjebeskedet att konsertarrangörerna skulle få vara kvar längre än tänkt – till årsskiftet 2020/2021.

Nya positiva besked

I ett Facebookinlägg avslöjar Debaser nu att deras hyreskontrakt har förlängts fram till slutet av januari 2022.

Enligt Debasers vd Annelie Telford har det nämligen visat sig att betongen i vägbanan/brokonstruktionen mår bättre än väntat, med tanke på sin ålder. Det har föranlett att staden nu är villiga att undersöka möjligheterna för att låta konsertarrangörerna fortsätta hyra lokalen fram tills att ombyggnationen blir aktuell – och även därefter.

Det betyder arbetsro. Och att staden visar att de gör sitt bästa för att behålla vår verksamhet i sina lokaler.

Annelie Telford

För Annelie Telford, som länge har kämpat för konsertscenens överlevnad, ger beskedet hopp om framtiden.

– Det betyder arbetsro. Och att staden visar att de gör sitt bästa för att behålla vår verksamhet i sina lokaler, säger hon. 

Hoppas ombyggnationen ligger 10 år fram

När den pågående kompletterande betongutredningen har genomförts är förhoppningen att kunna teckna ett ännu längre hyreskontrakt.

ANNONS

 – Planen är också att när det väl är dags att bygga om konstruktionen, vilket vi hoppas är minst 10 år fram i tiden, så vill staden se till att lokalen återställs och att konsertverksamhet kan fortsätta på platsen efter uppehållet under byggnationstiden.

Men just nu har de annat att tänka på. På grund av coronapandemin har 90 procent av konsertarrangörernas intäkter har försvunnit, medan merparten av alla kostnader kvartstår.

”Vi ska igenom det här”

– Vi fullständigt blöder pengar. Men vi hade i alla fall en del pengar att blöda, så vi går inte omkull på en månad eller två, men våra intäktsflöden måste komma igång, alternativt måste regeringen gå in och ta över ansvar för lönekostnader i mycket större omfattning än nu, för att vi i förlängningen ska kunna överleva.

Tills dess ett sådant beslut blir verklighet försöker de få igång sitt kassaflöde så gott de kan. Förra veckan öppnade Debaser Strand sin uteservering och framöver kommer de att satsa mer på sin utomhusverksamhet, såväl som på take away och marknadsföring av konserter längre fram samt presentkort.

– Vi hoppas att våra supporters hjälper oss se till att vi finns kvar när det här är slut, och besöker oss när de är friska. Vi är absolut hoppfulla, vi ska igenom det här, avslutar Annelie Telford.

Debaser Strand, Hornstulls strand, Stockholm, Sverige