Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Han släpper ny fotobok om 90-talets galna klubbliv

Stefan Holm Mardo (till vänster) släpper fotoboken No Limit om 90-talets klubbliv i Stockholm.
Stefan Holm Mardo (till vänster) släpper fotoboken No Limit om 90-talets klubbliv i Stockholm.

Exhibitionism, galenskap och hedonism. Nu släpps fotoboken No Limit som blickar tillbaka på Stockholms klubbliv under 90-talet.
– Det är fan mycket som var betydligt roligare då, säger fotografen Stefan Holm Mardo som står bakom boken.

ANNONS

Var du ute och klubbade under det tidiga 90-talet, eller är du kanske nyfiken på vad som egentligen hände när dåtidens klubbkids lade grunden till dagens nöjesliv?

Unika bilder från klubbåren 92-95

I dagarna släpps fotoboken No Limit som vill visa upp en svunnen värld fylld av klubbande, galenskap och hedonism.

– Boken är ett unikt tidsdokument med över 200 av mina bilder från de coolaste klubbarna under åren 1992–1995. Under denna period inföll även det exhibitionistiska klubbmodets absoluta peak vilket ger bilderna en extra dimension, säger fotografen tillika bokens upphovsman Stefan Holm Mardo.

Till vänster: Peter Siepen, Hairspray. Till höger: XLNT Marc och Leila K 1992.

Till vänster: Peter Siepen på klubben Hairspray 1992. Till höger XLNT Marc och Leila K, också 1992. Foto: Stefan Holm Mardo

Nytagna bilder av 90-talets klubbkids

Han beskriver hur boken också kopplar samman dåtid och nutid. Utöver bilder från förr innehåller boken nämligen även nya intervjuer och fotografier.

– Nu, 20–25 år senare, har vi lyckats söka upp 108 av klubbkidsen från de gamla bilderna, intervjuat samtliga och fotograferat dem på nytt. Idag är många kända och framgångsrika namn inom till exempel mode, musik och film, säger Stefan Holm Mardo.

Det var bättre förr

När Stefan Holm Mardo blickar tillbaka, och ombeds jämföra dåtidens klubbliv med dagens motsvarighet, kommer domen direkt.

– Som 55-åring är man förstås diskvalificerad att döma, men det är fan mycket som var betydligt roligare då. Alltid patetiskt att säga ”det var bättre förr” men vad ska man göra. Då var allt nytt, och nya musikstilar och subgenres uppfanns varje månad. Allt är mycket proffsigare med stort utbud nu, men också väldigt kommersiellt, säger han.

ANNONS

Deeper Love, 1995.

Bilder från Deeper Love, 1995. Foto: Stefan Holm Mardo

Alexi Delano, Deeper Love, 1995.

Alexi Delano spelar skivor på Deeper Love, 1995. Foto: Stefan Holm Mardo

”Amazing outfits varje helg”

Han fortsätter.

– Kolla på klubbmodet i mina bilder så förstår du vad jag menar. Folk sydde och byggde själva för att toppa varandra med amazing outfits varje helg. Och nattklubbarna byggdes om till oigenkännlighet inför varje klubbkväll för att arrangörerna ville skapa nya världar, säger Stefan Holm Mardo.

Ett nytt Stockholm växte fram

Stefan Holm Mardo var själv en stamgäst på 90-talets olika klubbar. När han inte fotograferade fester och klubbkids stod han på dansgolvet och upplevde hur en ny huvudstad växte fram.

– Massor av kreativa människor flyttade från småstäder till Stockholm för att förverkliga sig själva. Samtidigt skapades en en helt ny och självsäker klubbgeneration som formade dagens it- och modechefer, designers och mediaprofiler. Det var sjukt spännande att få vara med i detta nya som växte fram, säger han.

Kul att få dela med sig

Och nu, 25 år senare, får Stefan Holm Mardo dela med sig av sina alster till omvärlden.

– Det känns obeskrivligt skönt och roligt. Detta har dominerat mitt liv lite för länge, så nu är det väldigt kul att skörda frukterna av allt arbete.

Boken släpps 29 november och säljs bland annat i Fotografiskas butik, via KONST-IG och på www.nolimitstockholm.com. Som komplement till boken kan man från 30 november se en pop-up-installation med videoverk och fotografier från NO LIMIT på Fotografiska Studio Live (plan 2, sön-ons 9-23, tors–lör 9–01). Bilderna hänger sedan kvar i december. 

Fotografiska, Stadsgårdshamnen, Stockholm, Sverige