Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Lugn musik på frammarsch: ”Ambient mer populärt än någonsin”

Musikern Andreas Tilliander ser ett ökat intresse för lugn ambient-musik.
Musikern Andreas Tilliander ser ett ökat intresse för lugn ambient-musik.

Just nu upplever den lågmälda ambient-musiken ett uppsving på stans klubbar och konsertscener. Vi tog ett snack med producenten och artisten Andreas Tilliander om musiken, trenden och en kommande ambient-satsning vid Sergels torg.

ANNONS

Andreas Tilliander är musikproducenten och artisten som bland annat gjort sig känd för att skapa och framföra allt från techno till lugnare ambient och mer experimentell elektronisk musik. Han är även en del av live-akten Familjen samt programledare för Elektroniskt i P2.

Poppis med ambient

Den senaste tiden har han uppmärksammat att just den lågmälda elektroniska ambientmusiken tagit allt mer plats på stans klubb- och konsertscener.

– Det känns som att ambient är mer populärt än någonsin just nu, både internationellt och här hemma i Sverige och Stockholm, säger Andreas Tilliander.

Avslappnande musik

Ambient-musiken är långsam, saknar tydlig rytm och beskrivs ofta som lugn, lågmäld och avslappnande. Musikstilens frontfigur är den brittiske musikern Brian Eno som också var den som myntade ordet ”ambient” när han skulle beskriva sina lugnare elektroniska verk.

– Just lugnet kan vara en förklaring till den ökande populariteten. Jag tycker det hänger ihop med att till exempel meditation blivit mer poppis. Kanske som ett resultat av ett stressigare och mer uppkopplat samhälle, säger Andreas Tilliander och fortsätter.

– Jag kan uppskatta att lyssna på ambient i kollektivtrafiken. Det är skönt att stänga in sig i sin egen värld.

En kontrast till techno

Utöver att fungera som lugn vardagslyssning är det vanligt att ambient förekommer i kombination med den hårdare och dansanta techno-musiken. På nattklubbar och technofester är det inte ovanligt att det finns områden eller chillout-rum med lugnare musik.

– Det är nog en uppskattad kontrast till den hårdare musiken. I Berlin har stora klubbar som Berghain och Tresor satsat mycket på bland annat ambient som komplement till techno. Vi får se om det dyker upp i Stockholm också, säger Andreas Tilliander.

Ny central ambient-satsning

Andreas Tilliander är även aktuell som arrangör av en ny intim ambient-satsning i Stockholm, tillsammans med Mats Almegård. Den 4 mars är det premiär för Elektroniskt Under Fontänen i Kulturhusets lokaler vid Sergels torg, rakt under den stora Sergelfontänen.

ANNONS

– Vi kör fyra avslappnade live-onsdagar under våren och gästas av Maria W Horn, Grand River, Yves De Mey och Johanna Knutsson. Dessutom blir det scensamtal med kvällens artist samt dj-spelningar av mig och Mats, säger Andreas Tilliander.

Elektroniskt Under Fontänen, som fokuserar på ambient och experimentell elektronisk musik, arrangeras 4 mars, 8 mars, 1 april och 13 maj på Under Fontänen (Sergels torg). Mer information finns här

Fakta

Mer ambient i Stockholm

Hosoi. Brunkebergstorg 1-4 (Inne på hotellet At Six)
Hosoi är en liten bar med musiken i fokus. Håll utkik efter deras ambient-kvällar.

Fylkingen. Torkel Knutssonsgatan 2
Klassiska Fylkingen är en konstnärsdriven scen och förening för experimentell musik som frekvent lyfter fram ambient-musiken.

Slaktkyrkan/Hus 7. Styckmästargatan 10
Här bokas det frekvent ambient-artister, så håll koll på deras spelschema och program.

Fotografiska. Stadsgårdshamnen 22
Har återkommande kvällar och koncept med ambient och experimentell elektronisk musik.

Stockholm, Sverige