Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Här hittar du Berlin – fast i Stockholm

Berlin i Stockholm - närmare än du tror.
Berlin i Stockholm - närmare än du tror.

Du som älskar du att hänga i Berlin och dra från bar till bar, kolla in gatukonst och dansa till techno natten lång? Nu kan Allt om Stockholm guida dig till en heldag i Berlin – men i Stockholm

ANNONS

Berlin fortsätter att vara ett hett och trendigt resmål dit många svenskar åker för att dricka öl, umgås med vänner och kanske besöka någon av de många och populära nattklubbarna. Men visste du att du att du kan uppleva en dag i sann Berlin-anda utan att lämna Stockholm? Häng med!

Kebaben

I sann Berlinturist-anda sover vi ut länge för att orka med en hel dag, kväll och natt. Vi skippar frukosten och ger oss direkt på den nya tyska nationalrätten kebab. En smakrik tysk dönerkebab har länge varit svårt att hitta i Stockholm, men nu har det blivit ändring på den fronten. Gå till exempel till Berliner Kebab (Medborgarplatsen 3) och hugg in på en rejäl måltid. Ett alternativ är döner-restaurangen Çok som ligger på Hornsbergs Strand 53.

Konstrunda

I Snösätra hittar du en bit av Tyskland.Foto: Ulrika Lind

I Snösätra hittar du en bit av Tyskland.Foto: Ulrika Lind

Berlin är också känt för sin gatukonst, så det får bli nästa punkt på vår dagordning. Stockholm har nyligen begåvats av två stora och sevärda muralmålningar – en återfinns mitt emot Fiskargatan 9 på Södermalm, och den andra hittar du på Hagagatan 13 i Vasastan. Som pricket över i:et rekommenderas en kort resa ut till Snösätra i Rågsved där ett helt industriområde har förvandlats till graffiti-musuem.

Dags för bier

Efter denna utflykt är det aldrig fel med en klassisk tysk öl. På nyrenoverade Bierhaus (Tegnérgatan 10) serveras ett stort sortiment av tysk öl i en klassisk ölhallsmiljö. Ett par alternativ är ölstugan Löwenbrau på Fridhemsplan 29, eller varför inte anrika S:ta Clara Bierhaus på Lilla Nygatan 17 i Gamla Stan.

Och sen en wurre

Låt oss nu kika närmare på den tyska korvtraditionen och fylla på med energi inför nattens äventyr. Hos Östermalms Korvspecialist (Nybrogatan 57) finns wurstar för alla smaker som grillas efter beställning. Nyligen öppnade de även en filial på Södermalm som går under namnet Brunos Korvbar och återfinns på Rosenlundsgatan 20. Om du istället är ute efter en mer rejäl måltid rekommenderas den opretentiösa kvarterskrogen Humlehof på Folkungagatan 128, som serverar mättande centraleuropeisk mat.

Nachtleben

Slakthuset - som i Berlin? Foto: Mats Wurnell.

Slakthuset – som i Berlin? Foto: Mats Wurnell.

Mot nattklubbarna! Berlin har blivit ett nattlivs-mecka där technotemplet Berghain, som huserar i en nedlagd kraftstation, är det mest välkända exemplet bland stadens ikoniska klubbar. I Stockholm är öppettiderna mindre generösa, men på Trädgården (Hammarby Slussväg 2) eller Slakthuset (Slakthusgatan 6) kan du ändå insupa den mer råa och industriella känslan som blivit Berlins varumärke.

ANNONS

Under jord

Om du inte fått nog av dans när nattklubben stänger så finns det ofta möjlighet att fortsätta till dess att solen går upp. Stockholm kryllar nämligen av nomadiska underground-klubbar som ofta håller till i industriområden eller stadsnära skogspartier. Så håll öronen öppna och följ basgångarna för att hitta rätt.

Snart är det dags att krama kudden, men om natten har hunnit bli morgon kanske du orkar smita förbi bageriet Der Berliner Bäcker på Nybrogatan 87 för att köpa hem lite tyskt frukostbröd.

Fakta

Berlin under bron

Från fredag till söndag till och med den 3 september kan du mellan 12-22 besöka samlingsplatsen Brofästen under Liljeholmsbron vid Hornstull. Här utlovas Berlinkänsla med bland annat teater, bio, musik, pingis, mat och dryck.

Stockholm, Sverige