Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Corona-krisen: Oro och kämpaglöd på stans stängda klubbar

Just nu är stans dansgolv tomma.
Just nu är stans dansgolv tomma.

Oro och kämpaglöd, men även framtidstro och tacksamhet. Allt om Stockholm har kollat läget med fyra av stans klubbverksamheter och pratat om både nutid och framtid.

ANNONS

Kampen mot corona-viruset har slagit hårt mot nattklubbarna i Stockholm. För att förhindra spridning av viruset beslutade regeringen först att inte tillåta evenemang med fler än 500 gäster, följt av ett förbud mot trängsel som i praktiken innebär att ingen klubbverksamhet kan förekomma.

Lösningsorienterat på Debaser

Annelie Telford, vd på Debaser, berättar om hur alla anställda är uppsagda, men betonar att det till stor del handlar om en säkerhetsåtgärd om verksamheten inte kommer igång igen inom den tid de hoppas på.

– Det är ett fruktansvärt hårt slag mot näringen och ingen som är mitt uppe i detta mår såklart särskilt bra av det. Men vi är väldigt lösningsorienterade och försöker se till att företaget överlever detta också, säger hon.

För att försöka minska de ekonomiska förlusterna har Debaser, precis som många andra ställen, börjat med att erbjuda take away-mat samt öppnat och utökat sin uteservering. Dessutom har man en ekonomisk buffert för oväntade händelser.

– Om vi bara överlever den här, vad vi förmodar långa, perioden av uppehåll i verksamheten tror vi att vi kommer tillbaka starkare än tidigare förutom finansiellt, säger hon.

Little T8NG kämpar med ekonomin

På Little T8NG, som huserar i Marie Laveaus gamla lokaler på Hornsgatan, serverar man fortfarande mat och dryck fram till 03 fyra dagar i veckan. Men klubben en trappa ner är stängd, omsättningen är låg och företaget är i behov av lån för att överleva.

– Men det är svårt att veta var man ska vända sig när krispaketen presenterats. Och det handlar ju mest om lån, så det kommer ändå bli tufft längre fram, säger delägaren Jimmy Dymott.

Han berättar om hur de inte längre har kvar någon behovspersonal, men att alla tillsvidare-anställda än så länge jobbar kvar. Men situationen blir allt mer ansträngd för varje dag som går.

– Men vi försöker göra det bästa av detta så länge vi kan och klarar av. Vi förstår allvaret i detta och är så tacksamma för all vårdpersonal som sliter arslet av sig för att rädda oss andra, säger Jimmy Dymott på Little T8NG.

ANNONS

Södra Teatern planerar för framtiden

Anrika Södra Teatern och deras klubbverksamhet valde att stänga dansgolven redan när evenemang med fler än 500 deltagare förbjuds. Här är man dock fast besluten om att detta inte ska bli slutet för en institution som stått i 160 år.

– Vi är en relativt flexibel organisation och har inte så många anställda under vinterhalvåret. Men självklart påverkas våra anställda av att verksamheten stänger, säger Stella Scocco som bossar över nöjesdelen tillsammans med Stina Grape.

Just nu ägnar Stella Scocco istället dagarna åt planering av det hon hoppas ska bli aktuellt framöver.

– Vi och vårt team planerar för en grym sommar både ute på terrassen och inne i huset. Vi tänker att vi får stilla vår nuvarande abstinens för livemusik och klubb genom att vara ute varje dag när detta är över, säger hon.

Oroligt på Slakthuset

På Slakthuset, som är helt stängt, påverkas över 50 personer med olika typer av anställningar. Makwan Goran är klubbens driftschef, och han är orolig över både verksamheten och allt annat som händer i spåren av corona-viruset.

– Först och främst lider jag med alla som påverkas i samhället och folk som förlorar sina jobb. Och självklart mår inte vår verksamhet bra även om vi har en viss buffert, säger han.

Makwan Goran känner inte att något av de krispaket som regeringen presenterat kommer att hjälpa mindre aktörer som Slakthuset.

– Förhoppningsvis kommer det ytterligare åtgärder, men just nu känns det tufft. Men vi hoppas att allt återvänder till det normala så snart som möjligt, säger han.

Stockholm, Sverige