Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

De kämpar för att få festa dygnet runt

Kenneth och Linus kämpar för att få festa hela dagen och natten
Kenneth Kenuna och Linus Nyström kämpar för fritt festande.

Stockholms underground-scen växer och lockar mängder av gäster, de som inte vill sluta dansa när de vanliga nattklubbarna stänger.
– Ge alla ställen dygnet runt-tillstånd, säger Linus Nyström, klubbarrangör.

ANNONS

När stans vanliga nattklubbar stänger för natten fortsätter festligheterna ofta på underground-fester i huvudstadens utkanter. På dessa arrangemang samlas varje helg hundratals människor för att dansa till house och techno till dess att solen går upp. Kenneth Kenuna, festarrangör med 20 års erfarenhet av underground-scenen, berättar om vad som gör rörelsen unik.

Fajten för att få festa dygnet runt.

Fajten för att få festa dygnet runt.

– Den är äkta och gästerna är där för musiken och vibben. Folk är bättre på att respektera varandra, och det är härligt att se alla stora leenden och kramar på dansgolvet, säger han.

Underground-scenen i Stockholm har växt de senaste åren, och idag är det inte lägre något konstigt att gå på ”svartklubb”. Den utvecklingen brukar bland annat förklaras med ett växande intresse för techno-musik och ökade influenser från andra europeiska festscener.

Vill kunna festa fritt

Kenneth Kenuna fortsätter att berätta om drivkrafterna som underground-arrangör, och om anledningarna till att rörelsen existerar och idag växer sig allt större.

Kenneth Kenuna

Kenneth Kenuna

– Det handlar om att få festa var vi vill, när vi vill och med vem vi vill. Det finns fortfarande en moralpanik gällande elektronisk musik och våra politiker motarbetar den underjordiska kulturen. Som exempel är de vanliga klubbarnas öppettider för snåla, säger han.

ANNONS

En annan av stans underground-arrangörer är Linus Nyström, och han är inne på samma spår.

– Det handlar om frihet. Jag vill ha så få regler som möjligt. Jag tycker att man som vuxen måste få leka av sig, och att man ska få festa vilka tider man vill.

Polisen har blivit vänligare

Ska man resonera så kan man stänga hela Stureplan direkt

Linus Nyström

Även om polisen ofta kallar arrangemangen för olagliga, upplever Linus Nyström att inställningen har blivit mer liberal.

– Överlag har de överseende så länge man har god ordning och sköter brandregler och säkerhet, säger han.

Kenneth Kenuna håller med, och jämför med hur situationen såg ut när han började arrangera fester på 90-talet.

– Vi startade som en motståndsrörelse mot polisens rejvkommission. På den tiden begicks grova övergrepp av rättsväsendet. Jag såg tjejer som kallades ”tjackhoror” och unga killar som brottades ner på marken. Idag är det bättre, men det händer tyvärr fortfarande att fester stängs ner.

Underground-festerna brukar också anklagas för att vara drogtäta.

– Det finns droger överallt i samhället, och även på underground-evenemang. Nyligen vägrade polisen ge tillstånd till Emmabodafestivalen för det var så mycket knark. Ska man resonera så kan man stänga hela Stureplan direkt, säger Linus Nyström.

”Ge alla ställen dygnet runt-tillstånd”

Både Kenneth Kenuna och Linus Nyström tycker att det behövs stora förändringar och liberaliseringar i samhället för att underground-arrangemanget ska kunna flytta in till stans vanliga nattklubbar.

– Vi behöver mindre byråkrati och mer koll hos de som bestämmer över stadens nattliv. Öppettiderna behöver släppas fria som i andra städer, säger Kenneth Kenuna.

– Ge alla ställen dygnet runt-tillstånd, och tvinga sedan de klubbar som inte sköter sig att stänga tidigare, säger Linus Nyström.

Alla får vara som de vill

En av de klubbgäster som frekvent tar sig till stans ytterområden för att dansa natten igenom är Marie Fjällroth. Hon har gått på underground-fester i åtta år och gillar känslan av att själv få bestämma när hon ska gå hem.

– Det är en härlig känsla att få vara fri från samhällsreglerna för en stund. Det skapas en allmänt skön energi när människor som älskar den elektroniska musiken samlas, och när alla får vara som de vill, säger hon

Hon vill också lyfta fram det jobb som arrangörerna gör.

– Alla som är dedikerade till scenen gör ett fantastiskt jobb. Att folk lägger den tiden och energin på att skapa platser där vi kan dansa är underbart. Ofta finns det inga pengar inblandade, utan det handlar om ren kärlek.

Stockholm, Sverige