Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Klubbarna slår larm: Rädsla för konkurser och nedläggningar

Läs hela det öppna brevet längre ner i artikeln.
Läs hela det öppna brevet längre ner i artikeln.
Annelie Telford, vd på Debaser
”Plötsligt försvann hela vårt vårprogram”, säger Annelie Telford, vd på Debaser.

Corona-pandemin gör det svårt för stans nattlivsaktörer att överleva. I ett öppet brev vädjar de nu om hjälp från regeringen och kulturminister Amanda Lind.
– Vår bransch drabbas enormt hårt av det som nu händer, säger Annelie Telford på Debaser.

ANNONS

Den pågående corona-pandemin, tillsammans med regeringens förbud mot allmänna sammankomster med fler än 500 deltagare, slår hårt mot Stockholms klubbar och nattliv. Den 13 mars gick därför drygt 25 av stadens nattlivsaktörer ut med ett öppet brev riktat mot regeringen och kulturminister Amanda Lind.

Vädjar om hjälp

I brevet, som är undertecknat av allt från stora aktörer som Stureplansgruppen, Trädgården och Operakällaren till mindre uteställen som Slakthuset, Morfar Ginko, Stampen och Debaser, vädjar man till regeringen om åtgärder och ekonomiskt stöd.

– Vår bransch drabbas enormt hårt av det som nu händer. Vi har väldigt små ekonomiska marginaler vilket gör oss känsliga, säger Annelie Telford, vd på Debaser som alltså ställer sig bakom det öppna brevet.

”Stötta stans krögare – köp hämtmat, inte toapapper”

En bransch med unika hjälpbehov

Annelie Telford tycker att det är viktigt att lyfta upp de speciella hjälpbehov som nu finns inom kultur- och nöjesbranschen. Hon är positiv till de krispaket och åtgärdsförslag som hittills presenterats av regeringen, men tror inte att det hjälper stans nattliv i någon större utsträckning.

– Jag tror till exempel inte att de 500 miljarderna som ska lånas ut via bankerna kommer att nå ut till små företag och mindre kulturaktörer, säger hon.

Hela vårschemat försvann

När regeringen den 11 mars införde förbud mot tillställningar med fler än 500 deltagare fanns det till en början hopp om att fortsätta i mindre skala, berättar Annelie Telford på Debaser. Men när många länder sedan stängde sina gränser och införde flygrestriktioner blev det omöjligt att flyga in utländska artister och dj:s.

– Allt gick så otroligt snabbt och plötsligt försvann hela vårt vårprogram, säger Annelie Telford.

ANNONS

Flera klubbar stänger sina dansgolv i helgen

Uppsägningar att vänta

Annelie Telford beskriver en overklighetskänsla kring allt som händer och ser inte särskilt positivt på framtiden.

– Det kommer att bli jättemånga uppsägningar inom branschen. Sedan är ju sommaren lågsäsong för oss liveklubbar så det är först i höst det kan bli tal om någon form av återhämtning. Som tidigast alltså, säger hon.

Vill ha totalt mötesförbud

Slutligen vill Annelie Telford framföra en vädjan till regeringen, men hon betonar att hon inte kan tala för hela branschen.

– För vår del skulle det vara nödvändigt med ett totalt mötesförbud istället för de begränsningar i antal som nu införts. Då träder nämligen våra försäkringar i kraft, säger hon.

Allt om Stockholm söker kulturminister Amanda Lind för en kommentar.

Fakta

Läs det öppna brevet

brev

Stockholm, Sverige