Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Svartklubben som förändrade stans nöjesliv

Mårten Attling utanför lokalen på Sankt Eriksgatan som på 90-talet huserade den ökända svartklubben Tritnaha. Här ordnade han klubb under namnet Deep in Bleep tillsammans med Michael Elmenbeck.
Mårten Attling utanför lokalen på Sankt Eriksgatan som huserade den ökända svartklubben.

– Klubben stängde klockan 07 – vilket givetvis inte sågs med blida ögon av myndigheter och polis, säger Mårten ­Attling som tillsammans med Michael Elmenbeck stod bakom Deep in Bleep den på ökända svartklubben Tritnaha på Sankt Eriksgatan.

ANNONS

Klubben Deep in Bleep huserade i början av 90-talet på den ökända svartklubben Tritnaha i en före detta baptistkyrkan på St Eriksgatan. Med inspiration från rave-och acid house-kulturen i England bjöds det på dans till 07 på morgonen vilket inte uppskattades av polisen som frekvent gjorde razzior på stället.

Framför dj-båset fanns
en dopfunt som tidigare
använts av kyrkan men
som vi tyckte var kul
att ha kvar.

Mårten Attling

– Lokalen var i en källare fullpackad med högtalare och svartmålade väggar och tak. Framför dj-båset fanns en dopfunt som tidigare använts av kyrkan men som vi tyckte var kul att ha kvar, säger Mårten Attling som tillsammans med Michael Elmenbeck stod bakom klubben.

 

Fakta

Tre till klubbar som förändrade Stockholms klubbliv:

 1. Bat Club, Medborgarplatsen
  Klubben Bat Club startade på Regeringsgatan 88 men flyttade efter ett halvår till nattklubben Ritz under Hotell Malmen vid Medborgarplatsen. Klubben drevs av René Disteli (då med efternament Hedemyr) tillsammans med Johan Järpsten och beskrivs ofta som stans första renodlade houseklubb.
  – Vi drog igång på Ritz 1988 och spelade allt från house-original som Jackmaster Farley till hip house och acid house. Vi hade ca 800 gäster varje torsdag vilket var helt unikt i slutet av 80-talet med tanke på veckodag och musikstil, berättar René Disteli.

  René Disteli drev stans första renodlade houseklubb Bat Club.

  René Disteli drev stans första renodlade houseklubb Bat Club.

  René Disteli om dagens uteliv i Stockholm:
  – För att vara ärlig så vet jag mycket lite om Stockholms klubbvärld idag, jag är för gammal för att få komma in på Stockholms klubbhak och ingen dörrvakt vet vem jag är så jag undviker att blir förödmjukad i dörren. När jag är utomlands uppsöker jag alltid stadens ledande klubbar, men det är en annan historia och även upplevelse för man är inte lika åldersegregerande utomlands som man är i Stockholm.

 2. Docklands, Finnboda varv
  Den legendariska raveklubben Docklands vid Finnboda varv i Nacka slog upp sina portar 1995 och huserade hundratals techno- och trancefester innan stängningen 2002. Docklands drevs av Mats Hinze och Anders Varveus och bjöd på mängder av kontroverser och löpsedlar.
  – Det gamla båtvarvet i sig var speciellt, en brutal lokal i betong och stål. En perfekt klubblokal. Docklands var också banbrytande för den svenska rave- och klubbscenen, det var någonting nytt som blommade ut där. Man kan säga att det var Sveriges första och enda Berghain, berättar discjockeyn Marcus Stork som spelade på Docklands vid ett flertal tillfällen.

  Marcus Stork spelade på Docklands vid ett antal tillfällen.

  Marcus Stork spelade på Docklands vid ett antal tillfällen.

  Marcus Stork om dagens klubbfavorit:
  – Kvarteret i Slakthusområdet tycker jag är en riktigt bra lokal, och de har haft många grymma bokningar under sommaren.

 3. Cocktail Club, Grev Turegatan
  I den intima och svettiga källaren på restaurang Grodan i centrala Stockholm huserade klubben Cocktail Club från 2000 till 2006. Här spelade mängder av lokala och internationella storheter för en extremt festglad publik.
  – Det var en konstant hemmafest där alla kände alla och där alla var av samma syfte – kärleken till musiken. Jag minns de tidiga spelningarna med Eric Prydz och de som senare blev Swedish House Mafia. Idag känns det helt bisarrt att tänka sig att man stod i en liten källare i Stockholm och dansade till SHM, berättar stamgästen Annika Kastlund.

  Annika Kastlund var stammis på Cocktail Club på Grodan.

  Annika Kastlund var stammis på Cocktail Club på Grodan.

  Annika Kastlund tycker till om dagens Klubbstockholm:
  – Jag har slutat att gå ut i Stockholm, nu blir det främst Amsterdam eller Ibiza. Men om Cocktail Club skulle komma tillbaka så…


 

Mårten Attling utanför lokalen på Sankt Eriksgatan som på 90-talet huserade den ökända svartklubben Tritnaha. Här ordnade han klubb under namnet Deep in Bleep tillsammans med Michael Elmenbeck.

Hur gick det för er?

– Klubben blev en riktig succé och vi fick långt fler besökare än vi hoppats på. Och det var inte bara de insatta letade sig hit. Flera kända ansikten, bland annat en före detta finansminister, letade sig ner i källaren för att dricka öl efter krogarna stängt och dansa tills solen gick upp.

– Det var något helt annorlunda. Hemligt, spännande och fräscht med dansen och musiken i fokus. Att vi höll oss utanför den tidens ramar och att allt skulle vara så hemligt och underjordiskt som möjligt var något som kännetecknade Deep in Bleep.

Varför är Tritnaha en så viktigt del av stans klubbhistoria?

– Att Stockholm fick sina 05-tillstånd har till viss del att göra med svartklubbar som Tritnaha, och på så sätt tycker jag att det är en viktig milstolpe i klubbhistorien.

Att Stockholm fick
sina 05-tillstånd har
till viss del att göra
med svartklubbar
som Tritnaha.

Mårten Attling

– Vi var tidiga med att anamma den nya subkulturen där det gick ut på att dansa till solen gick upp och utan alla tidiga eldsjälar som ordnade illegala klubbar och fester kanske nattlivet i Stockholm hade sett helt annorlunda ut i dag, säger Mårten Attling.

Har du några favoritklubbar i dag?

– Jag tycker att Slakthusområdet är en toppen­idé och då kanske med ett extra omnämnande till arrangörerna på Tillsammans som jag tycker har rätt idéer. Det är enormt kul att det fortfarande finns folk som visar engagemang, och som har hjärtat på rätt ställe.

”Klubben öppnade klockan 24 och stängde klockan 07 – vilket givetvis inte sågs med blida ögon av myndigheter och polis”, säger han.

”Klubben öppnade klockan 24 och stängde klockan 07 – vilket givetvis inte sågs med blida ögon av myndigheter och polis”, säger han. Foto: Daniel Diaz

”Klubben öppnade klockan 24 och stängde klockan 07 – vilket givetvis inte sågs med blida ögon av myndigheter och polis”, säger han.

Stockholm, Sverige