Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

De mixar techno med konst, ritualer och magi

Anna Rosine Jönsson och Ida Matsdotter driver klubben Innan Gryningen
Anna Rosine Jönsson och Ida Matsdotter driver klubben Innan Gryningen

På klubben Innan Gryningen blandas djup techno och svävande ambient med live-musik, rituella danser och performance-konst.
– Det finns egentligen inget koncept, utan vi följer bara vår inspiration, säger arrangören Ida Matsdotter.

ANNONS

För drygt ett år sedan var det premiär för klubbkvällen Innan Gryningen som sedan dess hållit till på Landet vid Telefonplan.

Symbolik och själsliga processer kombineras med musik

Anna Rosine Jönsson

Här blandas ambientmusik och djup techno med spådomar, rituella danser, live-framträdanden och andra konstnärliga gästspel.

– Vi ville skapa ett djupare klubb-alternativ där symbolik och själsliga processer kombineras med musik skapad utan ego och prestige, säger Ida Matsdotter som tillsammans med Anna Rosine Jönsson är initiativtagare till klubben.

Elektroniskt blandas med akustiskt

Anna Rosine Jönsson berättar om hur målet är att skapa en intim klubbstämning där gästerna kan slappna av och lyssna på musik eller kanske ladda upp innan de går vidare för att dansa natten lång.

– Under kvällarna blandar vi elektroniskt med akustiskt, och våra inbjudna gäster sätter guldkant på kvällen med allt från konst till handmassage, säger hon.

Rituell dans och papier maché-ägg

Inget elitism utan bara sagor

Ida Matsdotter

Sedan starten har klubbens besökare fått ta del av allt från en elektronisk live-spelning ackompanjerat av en cellist, till rituella danser och skapandet av ett stort ägg i papier maché.

– Vi vill vara ett fritt space som är både själsnära och renande. Det finns egentligen inget koncept, utan vi följer bara vår inspiration. Inget elitism utan bara sagor, myter, mörker, ljus och kärlek, säger Ida Matsdotter.

ANNONS

Hedrar mörker och välkomnar ljus

 21 december är det dags för den fjärde upplagan av Innan Gryningen. Ida och Anna berättar om hur de under kvällen kommer att hedra den mörkaste natten på året, och välkomna ljusets återfödelse.

– Eyvind Blix, Fjäder och Elochim kommer att bjuda på varsitt live-set. Dessutom blir det en dj-spelning av downtempo techno-trion Nowhere Island. Det blir också ett par symboliska performances och gestaltningar mot slutet av kvällen, berättar Anna Rosine Jönsson.

Landet, Lm Ericssons väg, Hägersten, Sverige