Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Drum and bass-musiken lockar ny Stockholmspublik

Fullt ös på Slakthuset när Back2Back-gänget fixar fest
Fullt ös på Slakthuset när Back2Back-gänget fixar fest
Elliott Borgström spelar skivor under namnet Estated
Elliott Borgström spelar skivor under namnet Estated
Hannah Prescott och Dr.Echoe på Norbergsfestivalen 2019
Hannah Prescott och Dr.Echoe på Norbergsfestivalen 2019

House och techno dominerar fortfarande stans dansgolv, men nu är drum and bass-musiken på frammarsch.
– Jag upplever att vi har genomgått ett generationsskifte och att scenen har blivit mer lättillgänglig, säger en arrangör.

ANNONS

Det är ofta techno och house som hamnar i fokus när det pratas om elektronisk klubbmusik, men här ryms även en stor mängd andra stilar. En genre på frammarsch är drum and bass-musiken som växte fram i Storbritannien under 90-talet, och kännetecknas av snabba, dansanta breakbeat-rytmer och djupa basgångar.

Elliott Borgström, dj och medgrundare av kollektivet Back2Back som bland annat anordnar drum and bass-kvällar på Slakthuset, beskriver tjusningen med musiken.

– Många får nog en snyting första gången de hör drum and bass, men om man tillåter sig att bli bekväm i att det är annorlunda så hör man snart hur musiken är influerad av allt från hiphop och reggae till metal och techno, säger han och fortsätter:

– Det är en väldigt inkluderande genre där olika stilar respekteras och uppskattas.

Scenen har blivit mer tillgänglig

Både Elliott Borgström och andra arrangörer vittnar nu om en ökad popularitet för drum and bass-musiken bland stans klubbesökare.

– Jag upplever att vi har genomgått ett generationsskifte och att scenen har blivit mer lättillgänglig. Vi ser nya ansikten hela tiden och nu har det även börjat ploppa upp nya dj’s. Vi har gjort fester i sju år nu och förhoppningsvis har vi bidragit till återväxten, säger Elliott Borgström på Back2Back.

”Blev hooked direkt”

Ett av de nya namnen på stans drum and bass-scen är discjockeyn och klubbarrangören Hannah Prescott. Hon berättar om när hennes kärlek till musikstilen väcktes.

– Normalt spelar jag house, men för ett halvår sedan fick jag chansen att göra en dj-spelning med garage, drum and bass och jungle. Jag blev hooked direkt. Musiken är maxad och mäktig och folk blir glada, fria och stampar, säger hon.

Hannah Prescott beskriver den rådande drum and bass-trenden som en del av ett större sammanhang.

ANNONS

– 90-talet är ju hett igen. Musikstilar som UK garage, funky house och breakbeats är också tillbaka och produceras även på nytt i en modernare tappning, säger hon.

Ljus framtid

Förutom Back2Back-festerna på Slakthuset huserar Stockholm drum and bass-satsningar som Klubb Rekyl, Next Chapter och Subsektor. Dessutom dyker det då och då upp klubbkvällar med närliggande stilar som dubstep och jungle.

– Jag tycker framtiden ser ljus ut. Men det gäller att klubbarna släpper lite på det pretentiösa med att stå och gunga till musik i 128 bpm och vågar släppa loss på dansstilarna lite, säger Elliott Borgström.

Även Hannah Prescott har en positiv framtidssyn och tror att folk idag vill höra och dansa till annat än bara hiphop, afrobeats, house och techno.

– Jag älskar alla dessa stilar men jag tror att folk ha en mer varierad musik. Ett bidrag till denna mångfald är jungle-klubben Djangal som jag och Isabelle Eoka drar igång den 1 november på Under Bron med Sherelle som gäst, säger hon.

Kärlek och gemenskap

Elliott Borgström från kollektivet Back2Back tycker att fler borde våga sig ut och dansa till drum and bass.

– En hel värld av ny musik kommer att öppnas upp för dig. Du kan liksom inte dansa konstigt eller ha ”fel” outfit för alla är så olika. Det är kärlek och gemenskap hela tiden och det är fint, säger han.

Fakta

Tre kommande drum and bass-fester i Stockholm

Back2Back. Fredag 1 november på Slakthuset
Back2Back-kollektivet fixar fest på Slakthuset och denna kväll är det fokus på lokala drum and bass-talanger.

Djangal. Fredag 1 november på Under Bron
Jungle, drum and bass, brekbeat och garage med dj-gästen Sherelle från London. Understöd kommer från Åke Falk, Hannah Prescott och Dr. Echoe.

Rekyl x Secret Operations. Fredag 22 november på Under Bron
En helkväll med jungle och drum and bass på Under Bron med Digital och Blackeye MC på besök från UK. Dessutom namn som Seba, Mir Crew, Cicci Moon med flera.

Stockholm, Sverige