Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Mytomspunnen ökenfestival till Stockholm

Bild från Urban Burn i Nobelberget 2016.
Bild från Urban Burn i Nobelberget 2016.

På den mytomspunna Burning Man-festivalen i Nevada skapar deltagarna själva festen genom att fylla ökenlandskapet med musik och konst.
Nu kommer konceptet till Stockholm och Nobelberget.
– Det enda vi utlovar till den som köper en biljett är ett stort tomt rum, säger arrangörerna.

ANNONS

Den 12-17 april arrangeras Urban Burn Stockholm på Nobelberget i Sickla. Urban Burn är ett evenemang som är inspirerat av den mytomspunna Burning Man-festivalen som årligen arrangeras i den amerikanska Nevada-öknen. Det här arrangemanget är skapat i dess anda och beskrivs av arrangörerna som ett experiment i kreativt skapande, frihet och deltagande.

– Det enda vi utlovar till den som köper en biljett är ett stort tomt rum som deltagarna kan fylla med konstverk, installationer och musik. När allt är slut så monteras allting ner och vi lämnar platsen som om vi aldrig hade varit där, berättar Hanna Metsis som är engagerad i planerandet av årets festival och Hampus Lindblad, styrelsemedlem i föreningen Urban Burn.

Burning man-festivalen i Nevadaöknen har fått stå modell för Urban burn i Stockholm.

Burning man-festivalen i Nevadaöknen har fått stå modell för Urban burn i Stockholm. Foto: Wikimedia commons

Lagen enda gränsen

Hanna Metsis och Hampus Lindblad berättar om hur evenemanget ger deltagarna möjligheten att ta steget från att vara passiva konsumenter till att bli aktiva medskapare där fantasin får flöda fritt. De framhäver att det egentligen inte finns några gränser alls för vad som kan göras, med undantag för den svenska lagstiftningen.

Det räcker med att bidra med sin närvaro

Hampus Lindblad

Eftersom det inte finns några konkreta regler inom Burning Man-sfären så utformade medgrundaren Larry Harvey 10 heliga principer som ska hjälpa deltagarna att agera på ett korrekt sätt. Här behandlas allt från inkluderade och respekt för omgivningen till avhållsamhet från kommersiella intressen och en uppmuntran till att ge varandra gåvor utan att förvänta sig något tillbaka.
ANNONS


Vackra toaletter förra året

Urban Burn Stockholm arrangerades för första gången förra året då strax under 800 deltagare fyllde Nobelberget med mängder av musik, konst och performance.

– Ett favoritprojekt från förra året var Shitopia som utgjordes av ett gäng personer som gick ihop och dekorerade ställets alla toaletter till makalös oigenkännlighet! Föga förvånande så visar det sig att människor också tar bättre hand om toaletter som är vackra, säger Hampus Lindblad.


Få tips, guider och nyheter från Allt om Stockholm: Följ oss på Facebook!


Hur används biljettintäkterna när det enda som garanteras är ett tomt rum?

– Urban Burn är inte vinstdrivande. Alla intäkter efter att vi betalat hyran och lite andra nödvändiga kostnader går tillbaka till deltagarna genom stipendier som bekostar skapandet av konst, installationer och andra projekt på evenemanget, säger Hanna Metsis.

Kan man besöka Urban Burn utan att bidra med något?

– Det räcker med att bidra med sin närvaro, men det tenderar att bli mycket roligare och mer meningsfullt om man kan bidra med något konkret. Däremot behöver det inte vara något materiellt utan tvärtom blir en immateriell gåva ofta mer uppskattad, berättar Hampus Lindblad.

Bild från Urban Burn i Nobelberget 2016.

Bild från Urban Burn i Nobelberget 2016. Foto: Sascha Baridhara

Fakta

Burning mans 10 budord

Burning man-festivalens – och Urban burn-festivalens principer är 10 budord:

Inkluderande

Givande

Utan ekonomiska transaktioner mellan deltagare

Självtillit

Personligt uttryck

Gemensamt arbete

Ansvarskänsla

Inte lämna några spår

Deltagande

Omedelbarhet

Nobelberget, Sickla industriväg, Nacka, Sverige