Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Nationaldagsfesta med jubilerande Gylling

Mosquito bjuder in till nationaldagsfest med picknick, bad och dans
Mosquito bjuder in till nationaldagsfest med picknick, bad och dans
Jubilaren Thomas Gylling kämpar för ett tolerant Stockholm
Jubilaren Thomas Gylling kämpar för ett tolerant Stockholm

Ett färgglatt och familjärt festande med tropiska rytmer står på menyn när Mosquito, med jubilaren Thomas Gylling i spetsen, fixar stor nationaldagsfest på Kungsholmen. För Allt om Stockholm berättar Gylling om festerna, drivkrafterna och sommaren med Mosquito.

I år firar discjockeyn, programledaren och nöjesprofilen Thomas Gylling ett jubileum han själv kallar för 40/30/20. Det är nämligen 40 år sedan hans första radioprogram Radio Västindien sändes på P3, 30 år sedan tv-programmet Tropicopop och 20 år sedan konceptet Mosquito såg dagens ljus.

– Idag hör du musikstilar som latin, afrobeat och reggae överallt, men så har det inte alltid varit. Jag känner att allt jag kämpat för under mina år har blivit verklighet och det känns fantastiskt, säger Thomas Gylling.

Stor familjefest på nationaldagen

En modern klassiker signerad Thomas Gylling är Mosquitos stora nationaldagsfester vid Smedsuddsbadet på Kungsholmen. Runt 10 000 gäster förväntas dyka upp i år, och Gylling poängterar att det är en fest för alla.

– Det är en familjefest där det finns utrymme för både picknick, bad och massor av dans. Dessutom vill vi visa att den svenska flaggan tillhör alla och bygga en positiv tradition som spänner över alla åldrar, kulturer och musiksmaker, berättar han.

Vill göra Stockholm mer tolerant

Thomas Gylling fortsätter att berätta om drivkrafterna bakom hans arbete.

– Det som för mer än 30 år sedan var min unga nyfikenhet på världens musik och rytmer är numer ett självklart ställningstagande för ett tolerant Stockholm och Sverige. Det är blandningen på publiken som gör det så spännande, med nya möten samt en avdramatisering av det här med var man geografiskt kommer ifrån, säger han.

Festlig sommar väntar

De som inte har möjlighet att uppleva Mosquito-känslan på nationaldagen kommer att få fler chanser under sommaren. Redan den 9 juni arrangeras en stor dagsfest på Trädgården, och den 7 juli bjuds det in till klubbkväll på Södra Teatern. Senare i sommar vankas dessutom EuroPride Parade 2018 samt både en familjefest i Kungsträdgården och ett ”block party” på Nytorget.

– Förvänta er färg, rytmer och grooves. Mosquito står alltid för en stark vilja att ge huvudstaden en internationell utblick inom musik och kultur. Vi vill skapa något stort och inkluderande, där gnistor som kan sprida sig skapas. En välkomnande och kärleksfull stad vinner alltid, säger Thomas Gylling.

Fakta

Fler festligheter på nationaldagen

Open air-dans på Lilla Essingen
Dansa till techno under bar himmel i Primusparken på Lilla Essingen. Bakom skivspelarna står Ira Ange från Moskva tillsammans med 420 Group, MOLØ, Evelina Nässén med flera. Dansen drar igång vid 12-snåret.

Nationaldagsfest i Huddinge Centrum
Som en del av Junikalaset i Huddinge Centrum firas nationaldagen med ett ”fartfyllt och glatt program” med både allsång och underhållning. På scenen står Wiktoria, känd från Melodifestivalen. Festen början klockan 15.

Marilyn Manson på Gröna Lund
Varför inte fira nationaldagen på Gröna Lund med Marilyn Manson och en karusell-tur? Det här är Mansons enda spelning i Sverige denna sommar. Konsertstart klockan 20.

Folkmusik-tolkning av Beyoncé på Skeppsholmen
Som en del av minifestivalen Shake it Collaborations på Skeppsholmen görs en folkmusikalisk tolkning av Beyoncé som fenomen. Start klockan 14 i Eric Ericsonhallen.

Smedsuddsbadet, Smedsuddsvägen, Stockholm, Sverige