Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Här vill nöjesprofilerna öppna nya klubbar

Här vill nöjesprofilerna öppna klubb
Nationalmuseum, Riksdagshuset och Långholmen. Här vill nöjesprofilerna öppna klubb.

Festa under stjärnorna på Långholmen, dansa loss i Riksdagshuset eller upplev ett pampigt party på Nationalmuseum. Så ser visionerna ut när några av stans klubb- och nöjesprofiler får tycka till om huvudstadens nattliv.

ANNONS

Allt om Stockholm har pratat med några av stans klubbprofiler och tagit reda på hur deras klubbdrömmar ser ut. Det handlar om allt från en stor open air-klubb på Långholmen, till salsa-fester på anrika Nationalmuseum. Dessutom delar de ut ris och ros till Stockholm som klubbstad, och delar med sig av sina bästa klubbminnen.

Rut Meyersson vill se Riksdagshuset bli klubb

Rut Meyersson vill se Riksdagshuset bli klubb. ”Där händer ändå inget vettigt” säger hon. Foto: Ingemar Edfalk och privat

Rut Meyersson Afrell. Dj och bokare på Hornhuset

– Jag skulle vilja se Riksdagshuset förvandlas till klubb. Där händer ändå ingenting vettigt, så vi kan lika gärna göra om det till ett hus som i alla fall kan göra några glada.

Hur rolig är vår huvudstad som klubbstad?
– I Stockholm går många ut för att visa upp sig på rätt ställe, och det är skittråkigt. Man ska gå ut för att ha kul och upptäcka nya saker vilket jag tycker man kan se i underground- och svartklubbsscenen. Där bryr sig folk inte om vad alla andra gör utan fokuserar på att ha kul och uppleva miljön och musiken vilket skapar en mycket bättre stämning. Men jag tycker ändå att det finns några ställen i Stockholm som lyckas. Men svenskarna måste släppa taget om det här med att festa till Håkan. Det är inte kul.

Vilket är det coolaste stället du festat på?
– Well, som den klyscha jag är kommer jag säga Berlin. Kanske mer specifikt Salon sur Wilden Renate. Inga foton såklart och fastigheten har inte renoverats sen kriget fick jag höra av någon. Du vet aldrig vilken kväll du trillar in på, det kan va fetish- eller temaklubb eller ett högtidsfirande. De har en förmåga att boka dj-lineups som är helt makalösa, inga gigantiska namn utan folk som inte har ”blown up worldwide” ännu men som är helt suveräna. Mina favoriter är nog residenterna Sebastian Voigt och Homeboy.

Långholmen vore perfekt för en sommarklubb tycker Ty Tugwell.

Långholmen vore perfekt för en sommarklubb, tycker Ty Tugwell. Foto: Wikipedia och Louise Björling

Ty Tugwell. Dj och aktiv i det nystartade Technopartiet

– Den lilla stranden på Långholmen skulle jag vilja göra om till en sommarklubb som har öppet hela nätterna. Den ligger lite avsides så ingen blir störd, plus att stranden är lagom stor. Dessutom har jag skapat någon form av emotionell koppling till den platsen.

ANNONS

Du har en del åsikter om stans klubbliv. Berätta mer.
– Stockholm är en av de sämsta klubbstäderna jag har besökt. På de flesta ställen är musiken dålig, gästerna har dålig attityd för att inte tala om vakterna. Man får inte valuta för pengarna helt enkelt. Klubbarna behöver ha öppet längre och drivas av folk som är modiga nog att chansa för att skapa något speciellt, och inte bara följa trenderna.

Var i världen har du upplevt det bästa klubbklimatet?
– Tyskland. Vare sig det handlar om en klubb eller festival så finns det alltid någonting extra som får dig att känna att du har jäkligt kul. Det kan handla om flexibla öppettider eller om att det är tillåtet att röka inomhus. De verkar helt enkelt ha en annan inställning till nattliv och fest.

Erica Gylling vill festa loss på Nationalmuseum

Erica Gylling vill festa loss på Nationalmuseum. Foto: Linn Ahlgren och Amanda Gylling

Erica ”DJ Erykah” Gylling. Dj och medlem i kollektivet Sugarcane

– Det vore kul att festa loss på Nationalmuseum när det återinvigs. Man skulle kunna ha olika dj’s och musikgenrer i de stora salarna. Salsa i ett rum, afrobeat i ett annat och så vidare. Inredningen är ju som sagt redan fixad. Själv skulle jag stå i entrén med mina kollegor från Sugarcane och spela för alla som kommer gående längs vattnet. Gärna sommartid då.

Hur upplever du Stockholms nattliv?
– Sådär. Om jag var turist skulle jag nog undra varför många ställen stänger så tidigt, och varför olika musikgenrer och klubbstilar håller till i olika stadsdelar. Det vore kul med fler stora ställen som erbjuder en variation. På det sättet skulle fler människor också mötas. Särskilt under de kallare årstiderna när vi inte kan klubba på takterrasser och uteserveringar. Det som är bra med Stockholms uteliv är att en hel del lokaler är schyssta och fräscha samt att du kan hitta många duktiga dj’s bakom spelarna.

Vilka är dina bästa klubbminnen?
– Dels Port of Spain på Triniad under karnevalen. Där har jag både spelat som dj och festat, och inget annat land kan ordna så fantastiska fester som detta. Folk i olika åldrar möts och det står liveakter och steelbands i varje hörn vilket skapar en fantastiskt stämning. Sedan vill jag även nämna nationaldagsfestandet här hemma på Smedsuddsbadet. Jag har varit med sedan starten 2014 och det är fantastiskt att se alla människor. Nu senast var vi över 10 000 stycken. Helt enkelt det bästa sättet att fira sitt land på.

Stockholm, Sverige