Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

På hans fest möts folk från hela världen

I helgen är det dags för en gratisfestival där kultur, livemusik och möte mellan människor står i centrum. 
– Kulturen är en oslagbar brygga för att öka förståelsen mellan människor med olika bakgrunder, menar Hejfestivalens initiativtagare Andreas Bjunér.

ANNONS

För andra året i rad är det dags för Hejfestivalen – ett kalas som arrangeras för att nyanlända och etablerade svenskar ska få träffas och umgås under festliga former.

En festival för alla som tror på ett öppet samhälle

Andreas Bjunér jobbar som journalist, dokumentärfilmare och som samordnare av språkstöd för nyanlända ungdomar i sju gymnasieskolor i Stockholm. Han är även projektledare och initiativtagare till Hejfestivalen.

– Grundanledningen till att vi startade festivalen är att vill vi förena krafter och skapa en positiv energi som förhoppningsvis följer med besökarna efter festivalen.

Kärlek och kultur

Andreas menar att i tider när ett allt hårdare klimat drabbar framförallt nyanlända, men även alla de som tror på ett öppet och demokratiskt samhälle, behövs de starkaste motkrafter vi har – kärlek och kultur.

– I mina ögon är kulturen är en oslagbar brygga för att öka förståelsen mellan människor med olika bakgrunder. På Hejfestivalens program finns livemusik, språkkafé, kreativa utrymmen, teater med mera. Bland annat gästas vi av Cirkus Cirkör och Clowner utan Gränsers gemensamma projekt Cirkushoppet.

Swingjazz och indiepunk

Hejfestivalen vänder sig till alla men dagpasset har en mer familjeinriktning med barn i fokus. Men det finns även ett språkkafé som passar utmärkt för en lite äldre publik. Mot kvällen skiftar festivalen fokus från familjeinriktning till en ung vuxen publik.

Vi vill med hjälp av artisterna och akterna visa att alla är välkomna denna dag, 40-talister som 90-talister, född i Sverige eller nyss hitkommen. Vi är enormt glada över att kunna bjuda publiken på allt från iransk diasporapop, modern swing jazz till indiepunk, hiphop och elektro.

Världsstjärna med förbjudna låtar

Förutom musik finns såklart både mat och bar på festivalen, även om musiken står lite mer i centrum. Den i Sverige anonyma världsstjärnan Safoura Safavi från Abjeez kommer och uppträder. Hon är en samhällskritisk artist, som har spelat på utsålda arenor i USA och Europa, och vars låtar är förbjudna i hemlandet Iran.

– Utöver Safoura kommer även Steve Buscemi’s Dreamy Eyes, ett av de mest lovande banden på vår stads växande indiescen.

ANNONS

– Dessutom kommer Songlines, organisationen som Sting skänkte sina Polarprispengar till, och underhåller med flera spännande artister med bakgrund utanför Sveriges gränser.

Fakta

Ett kalas för att mötas

Vad: Hejfestivalen – ett kalas som arrangeras för att nyanlända och etablerade svenskar ska mötas.

När: 9 september 13.00-00.00

Var: Clarion Hotel Stockholm i Skanstull

Pris: Festivalen är helt gratis

Mer info: www.hejfestivalen.se 

Clarion Hotel Stockholm, Ringvägen, Stockholm, Sverige