Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Han är del av stans nya trend: 40-plussarna som fortsätter klubba

Juha Nikumaa trivs på stans dansgolv
Juha Nikumaa, 42, trivs på stans dansgolv.
Juha Nikumaa på klubb för cirka tio år sedan
Juha Nikumaa på klubb för cirka tio år sedan.
Alex Drewniak anser att klubbmusiken bygger broar mellan generationer
Alex Drewniak anser att klubbmusiken bygger broar mellan generationer.

90- och 00-talets klubbkids är tillbaka på nattklubbarna, och i dag väljer allt fler dansgolvsfrälsta att kombinera familjebildning och karriär med ett fortsatt klubbliv.
En av dem som återvänt är Juha Nikumaa, 42, som fått en nytändning.
– Det är riktigt skoj att gå ut igen, säger han.

ANNONS

I somras släpptes en brittisk studie som visar att nästan fyra miljoner britter över 45 går på ”rave” en gång i veckan och på musikkonferensen ADE i Amsterdam diskuterades nyligen det faktum att det nu finns mängder av 40-åringar med en fortsatt aptit på klubblivet.

Fler över 40 på stans klubbar

Samma trend märks även av i Stockholm när allt fler ”40-plussare” nu tar plats på stans klubbgolv. En av dessa är Juha Nikumaa, 42, som ursprungligen upptäckte klubbscenen i början av 2000-talet. Nu har han återvänt till klubbgolven efter tio år med dansskorna på hyllan.

– Jag har fått en rejäl nytändning och är återigen nyfiken på den elektroniska dansmusiken, klubbarna och folket. Jag känner faktiskt igen ganska många ansikten och mycket av känslan på klubbarna finns kvar. Det är riktigt skoj att gå ut igen, säger Juha Nikumaa.

Juha Nikumaa på Slakthuset – en av stans klubbscener där åldern på besökarna blir allt mer blandad. Foto: Stefan Källstigen

Juha Nikumaa på Slakthuset – en av stans klubbscener där åldern på besökarna blir allt mer blandad. Foto: Stefan Källstigen

Ingen åldersdiskriminering

Juhas historia är ganska typisk. Många av de tidiga klubbkidsen från 90- och 00-talet försvann från festerna i takt med att de bildade familj och kanske flyttade längre ut från staden. Men nu är alltså återvandringen i full gång – och Juha Nikumaa upplever inga problem med åldersdiskriminering.

– Jag har aldrig fått ett konstigt bemötande även om jag står och dansar med folk som är halva min ålder. Ålder verkar inte betyda något när man klubbar, säger han.

Möjligt att kombinera familj och klubb

Samtidigt som de tidiga klubbkidsen återvänder verkar dagens klubbcrowd vara mer öppna för att kombinera familjebildning och ett fortsatt liv på nattklubbarna. Detta berättar Alex Drewniak, artist-manager och en av grundarna till nattklubben Kvarteret i Slakthusområdet.

– Den elektroniska dansmusiken är i dag inte helt isolerad till dammiga fabrikslokaler i en hamn och stigmat kring kulturen är inte lika starkt som det en gång var. Att vara aktiv inom kulturen, samtidigt som man har barn, är i dag socialt försvarbart på ett annat sätt än vad det var för 10-15 år sedan, säger han.

ANNONS

Alex Drewniak anser att klubbmusiken bygger broar mellan generationer. Foto:Privat

Alex Drewniak anser att klubbmusiken bygger broar mellan generationer. Foto:Privat

Lära av varandra

Inte heller Alex Drewniak, som även var en av de paneldeltagare som diskuterade ålder och klubbande på ADE-konferensen, ser några tecken på åldersdiskriminering. Han menar att det finns mycket att lära över generationsgränserna.

– De yngre kan lära sig om musikens uppkomst och de äldre kan ta efter de yngres välutvecklade och kanske mer moderna värderingar sett till hur man ska bete sig mot varandra i krogmiljö, säger han.

Ingen åldrande klubbscen

Varken Alex Drewniak eller Juha Nikumaa ser någon risk för en åldrande klubbscen, utan upplever att det hela tiden även fylls på med en yngre publik. Alex Drewniak ser dock vissa skillnader i beteendemönster.

– Jag är född i mitten av 80-talet och gick mest på etablerade nattklubbar. I dag är det tvärtom. Den nya generationen som är mellan 18-25 har i stället vuxit upp på open airs och underground-fester. Att få dessa att gå på en konventionell nattklubb med allt vad den innebär är en utmaning, säger han.

Juha Nikumaa på klubb för cirka tio år sedan. Foto: Privat

Juha Nikumaa på klubb för cirka tio år sedan. Foto: Privat

Underbart och vackert

Lika överens är de om vilken som är den stora fördelen med en ökad åldersspridning. Nämligen stämningen.

– Den sanna magin på en dansmusikfest skapas bara genom sann mångfald av människor som förenas genom passionen och kärleken för musiken. Musiken bygger broar och hjälper oss förstå att vi är mer lika än olika, säger Alex Drewniak.

Juha Nikumaa fortsätter på samma spår.

– Jag tycker att det är underbart och rent av vackert att se folk mellan 20 och 60 stå på samma dansgolv och njuta av stunden och musiken, säger han.

Stockholm, Sverige