Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Tidernas största publikkaos på Gröna Lund

Veronica Maggio-köer i all ära. Men när Bob Marley besökte Gröna Lund 1980 var publikkaoset totalt.
– Folk klättrade över entrégrindarna, upp i träd och i pariserhjulet, säger Annika Troselius på Gröna Lund.

När Veronica Maggio spelade sjunde maj på Gröna Lund i år fick entrén stängas strax innan konsertstart. Köerna ringlade sig långa kring hörnet på stora ingången och när Maggio sjungit sina sista toner var det fortfarande folk kvar i kön.

Gröna Lund kan släppa in 17 000 personer innan det är dags att stänga portarna. Annat var det dock år 1980 då Bob Marley spelade.
– Då var det 32 000 personer här. Det är ett rekord som aldrig kommer kunna slås. Dels för att konsertområdet var större då, när vi hade färre karuseller, men också för att reglerna ser annorlunda ut idag, säger Annika Troselius, informationsansvarig på Grön Lund.

Folk klättrade över grindarna

Världsstjärnans popularitet gjorde folk desperata, man gjorde allt för att ta sig in i nöjesparken.
– Det var publikkaos. Folk klättrade över entrégrindarna. Det stod publik överallt. Folk klättrade upp i träden och i parisehjulet.

Konserten på Gröna Lunds stora scen blev Bob Marleys sista av fyra.
– Det känns som att det är rättvist att det är han som har rekordet. Det var hans sista konsert på Grönan och han dog året efter. Eftersom att vi trodde på honom och bokade honom innan han slagit igenom valde han ingen annan arena, trots att han kunde ha fått spela på större arenor. Det är magiskt.

Ordning och reda

Även om inga allvarliga incidenter inträffade under Bob Marleys besök kommer ett publikkaos likt det 1980 aldrig att upprepas.
– Konserten fortlöpte bra, men det är inget som vi hade accepterat idag. Nu är det mer ordning och reda, säger Annika Troselius.

Gröna Lund, Lilla Allmänna Gränd, Stockholm, Sverige