Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Reggae och dub på Långholmens gratisfestival

Dansa och vibrera till reggae, dancehall och dub – mitt i stan
Dansa och vibrera till reggae, dancehall och dub – mitt i stan

Dansa till reggae, dancehall och dub under bar himmel mitt i stan. Snart blir det dagsfestival på Långholmen – och utöver musik, gemenskap och leenden utlovar arrangörerna även två biffiga högtalar-riggar.

ANNONS

Lördagen den 21 juli kommer Långholmen att vibrera till tonerna av reggae, soca, dancehall, roots och dub. Då arrangeras nämligen gratisfestivalen Långholmen Ekar som utlovar musik och dans på två ”dansgolv” mellan 12-22. Bakom satsningen står arrangörerna Big Belly Sound och Capital Sound System.

– Vi på Big Belly luftar våra nya ljudriggar i ”Grytan” med en mer karibisk stil av reggae och mycket soca och dancehall framåt kvällen. Capital Sound står för musiken på Amfiteatern och har större fokus på roots, steppers och bastung UK-reggae, säger Gustaf på Big Belly Sound.

Gustaf fortsätter att berätta om förhoppningarna inför dagen.

– Våra fester har alltid präglats av gemenskap, sjukt bra stämning och att alla går hem med leenden på läpparna. Vi vill att alla ska göra sin grej så länge man visar kärlek och respekterar andra, säger han.

”En av stans största högtalar-riggar”

Båda arrangörerna satsar också rejält på sina högtalarsystem. Anders på Capital Sound berättar att de har försökt att få till en av Stockholms största högtalar-riggar. Totalt väger deras ljudrigg 1.5 ton, har en bredd på sex meter och är ungefär tre meter hög.

– Det ska vara en fysisk upplevelse att lyssna på ett sound, och våra basar utgör halva ljudsystemet. Vi har självklart även diskanter och mellanregister men det är på basen vi lägger krutet, berättar han.

Även musiken från Big Belly Sound kommer att kännas.

– Vi har en helt ny uppsättning högtalare där vi hämtat inspiration från ”sound systems” på Jamaica och i England. Det krävs en mindre lastbil för att transportera vårt system och vi är grymt nöjda med hur det låter. Vi hoppas att många kommer till Långholmen Ekar och upplever känslan av att stå framför ett riktigt sound system, säger Gustaf.

Intresset är väldigt stort

Både Big Belly Sound och Capital Sound System är erfarna arrangörer med mängder av festarrangemang i bagaget. Trots detta är Långholmen Ekar deras första tillståndsgivna utomhusfest.

ANNONS

– Det är lite komplicerat med allt från tillstånd till väder, så det känns riktigt bra att vi nu fått bra hjälp av Stockholm Stad, Trafikkontoret och Polisen, säger Gustaf på Big Belly Sound.

Han fortsätter och utvecklar sitt resonemang.

– Det här handlar om genrer som ofta är förpassade till mindre klubbar och barer, trots att topplistorna är fulla av både renodlad dancehall och afrobeat eller av musik med inspiration från dessa stilar. Intresset är väldigt stort och musiken betyder väldigt mycket för många. Alla som inte tror på mig är välkomna förbi och lyssna på några låtar och prata med oss som arrangerar, säger han.

Fakta

Vad är ett sound system?

Sound system är ett begrepp som ursprungligen användes på Jamaica för att beteckna danskvällar som anordnades utomhus, på något lämpligt ställe i innerstaden, genom att stora mobila högtalaranläggningar som kördes ut av ett par ”selectors” (jamaicanska discjockeys) med lastbil.

Källa: Wikipedia
Långholmen, Stockholm, Sverige