Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Sanningen om nakenklubbens uppgång och fall

Studsande penisar, nakna bröst och synliga bröst på Naket.
Studsande penisar, nakna bröst och synliga bröst på Naket.

Studsande penisar, "nästan påverkade" gäster och en nakendansande pensionär. Det här är historien om den kontroversiella nakenklubben på Södermalm som våren 2018 skapade rubriker och orsakade moralpanik.

ANNONS

Det här är historien om en nattklubb som på kort tid lyckades väcka mängder av känslor – från hyllningar och hurra-rop till högljudd kritik och moralpanik. Klubb Naket, som huserade i källarlokaler på Götgatan 99, slog upp sina portar den 24 februari 2018 med en vision om att bli ”lekplats för vuxna” med ledorden frihet och respekt. Dessutom utlovade man fri entré för den som klädde av sig naken i garderoben.

– Vi tycker om att utmana och med denna satsning riktar vi oss till alla med ett öppet sinne som vill släppa taget om vardagslivet. Våra lokaler har gott om vinklar och vrår, eller ”hångelrum” som vi kallar det, berättade Linus Nyström som stod bakom klubben tillsammans med Damien Eie, Joakim Äbb och Eddie Eneqvist, inför premiären.

Frikyrklig kritik

Klubbkvällar som blandar techno-musik med hedonistiska äventyr är ingen nyhet i Stockholm, men i de flesta fall handlar det dock om medlemsklubbar eller underground-arrangemang utanför stan. Här var skådeplatsen istället en ”vanlig” nattklubb innanför tullarna, och det väckte känslor. En av de mest högljudda kritikerna var den närliggande frikyrkoförsamlingen Södermalmskyrkan som hörde av sig till arrangörerna efter en premiärkväll av Klubb Naket som blev mycket välbesökt.

– De sa att de inte ville ha den typ av verksamhet vi höll på med på Södermalm, berättade Linus Nyström.

Och en pensionärshyllning

Klubb Naket kändes lite som när jag stod modell på konstkurser i början på 80-talet,

Anonym dansare

En som däremot hyllade, och hyllar, satsningen är en 72-årig klubbgäst som vill vara anonym, och därför kallar sig för en ”glad nakendansande pensionär”.

– Det finns inget bäst före datum för att dansa loss, och dans är hälsobringande. Klubb Naket kändes lite som när jag stod modell på konstkurser i början på 80-talet, det var kamratligt och det fanns väldigt lite sex i luften. Fast musiken var mer tjatig än dansant, som på de flesta diskon, berättar den nakendansande pensionären.

Inspektörer på besök

Efter det kristna besöket kontrade klubbledningen med att installera en sexgunga som de valde att kalla Ulf Ekman, efter den före detta prästen och pastorn vid Livets Ord. Vid det här laget var det dock inte bara Södermalmskyrkan som fått upp ögonen för klubben. Under Klubb Nakets tredje klubbkväll den 10 mars gjorde nämligen Tillståndsenheten, som hanterar stadens serveringstillstånd för alkohol, en oanmäld inspektion på Klubb Naket.

Kyssande män och studsande penisar

I inspektionens kontroller gällande underåriga besökare, ordning, nykterhet och brandskydd uppmärksammas inga problem, men i ett tilläggsblad beskriver de två inspektörerna sina intryck av klubben och dess besökare. Här kan man läsa om hur de beskådar flera nakna personer som dansar till den höga musiken, och hur dessa ”nästan ser påverkade ut”. Man kan också läsa om två män som ”studsar penisarna mot varandra” och om hur ”några män kysstes nakna”, samt om hur ”gästerna tafsade på varandra men inget övergrepp kostaterades”.

ANNONS

– Det är väldigt märkliga uttalanden. Det är bra att de kommer och kollar så att allt går rätt till, men vid det här besöket känns det som att de fokuserat på lite väl mycket annat, säger Eddie Eneqvist på Klubb Naket.

Medarrangören Linus Nyström fortsätter.

– Jag är lite chockad över att myndigheter lägger stora resurser på att kontrollera vilka som gnider sig mot varandra i en danslokal, säger han.

Klubben går i graven

Inspektionsrapporten blev början på slutet för Klubb Naket på Götgatan. Klubblokalerna ligger nämligen i en källare som tillhör baren Far & Son på Ringvägen, som i skrivande stund är under utredning av Tillståndsenheten.

– Anmärkningarna i rapporten var riktade mot vår del av verksamheten, så därför valde vi att inte fortsätta ha fest där med risk för deras tillstånd, säger medarrangören Linus Nyström.

Kommer Klubb Naket återuppstå?

Den åttonde och sista upplagan av Klubb Naket gick av stapeln den 14 april. I dagsläget låter arrangörerna meddela att konceptet ligger på is över sommaren. Om den kontroversiella klubben dyker upp igen i höst återstår att se, men om så sker finns det minst en gäst som kommer att hänga på låset.

– Helt klart återkommer jag till klubben om den öppnar igen. Jag anser att det är viktigt att visa att man kan dansa spiknykter, och att ålder är oviktig i rätta sällskap, vilket klubbens besökare är, säger den nakendansande pensionären som även kallar sig för ”missionerande nykterist”.

Far & Son Ringvägen, Ringvägen, Stockholm, Sverige