Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Ville festa vidare – skapade virtuell kopia av nattklubben

Festa loss i en digital version av klubbens lokaler på Hornsgatan.
Festa loss i en digital version av klubbens lokaler på Hornsgatan 62.
Oskar Duveborn är en av arrangörerna bakom Syntax Error.
Oskar Duveborn är en av arrangörerna bakom Syntax Error.

Ingen har väl missat att det numera kryllar av konserter och dj-spelningar på nätet. Nördklubben Syntax Error tar det hela steget längre och bjuder upp till fest i en virtuell kopia av deras klubblokaler.

ANNONS

När stans nattklubbar stängde ner sina dansgolv i spåren av corona flyttades festerna snart ut på internet med allt från enklare direktsända dj-spelningar till fullskaliga online-klubbkoncept.

Festar vidare på nätet

Några som tar det hela steget längre är klubben Syntax Error som har skapat en virtuell kopia av deras klubblokaler på Hornsgatan i online-tjänsten VRChat. Här fortsätter de nu styra upp festkvällar med fokus på tv-spelsmusik och nördkultur i allmänhet.

– Gästerna kan se, lyssna och dansa till våra dj:s, hänga i baren eller slå sig ner i en soffa och konversera med andra gäster. Allting känns förvånansvärt genuint, säger Oskar Duveborn på Syntax Error.

En virtual reality-upplevelse

Allra bäst blir festupplevelsen med ett VR-headset, men det går även bra med en vanlig dator. Vissa gäster använder till och med så kallad full-body tracking med sensorer på kroppen som gör att de kan dansa och röra sig i lokalen precis som i verkligheten.

– Våra besökare är nog mer intresserade av teknik och digitala upplevelser än gemene man, säger Oskar Duveborn.

Full fart på det virtuella dansgolvet (Foto: Syntax Error/VRChat)

Full fart på det virtuella dansgolvet (Foto: Syntax Error/VRChat)

Gästerna nöjda

Den första online-kvällen med Syntax Error gick av stapeln i slutet av mars. Arrangören Oskar Duveborn berättar om hur han upplever att gästerna var glada över initiativet.

– Vi har fått en hel del beröm och positiva kommentarer, framförallt handlar det om hur snabbt vi tog fram konceptet och om hur realistiskt det kändes, säger han.

ANNONS

Snart fest igen

Nästa fest äger rum lördagen den 25 april, och till skillnad från verkligheten är det gratis inträde, ingen garderob och ingen åldersgräns.

– Det blir sex timmars fest med dans till chip music, disneylåtar och mycket häng och mingel. Dessutom kör vi en virtuell tipspromenad, säger Oskar Duveborn på Syntax Error.

Om du vill vara med på festen den 25 april använder du gratistjänsten VRChat och letar upp världen ”Syntax Error Stockholm”. Du kan även vara med via Twitch och Discord. Mer info finns i Facebook-evenemanget.

Stockholm, Sverige