Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Snart dags för fem dagar lång fest under Liljeholmsbron

Rennie Mirro vill att alla ska känna sig välkomna till Teatern under bron – båda vana och ovana teaterbesökare.
Rennie Mirro vill att alla ska känna sig välkomna till Teatern under bron – båda vana och ovana teaterbesökare.

Nu får Liljeholmen en egen, flytande, kulturscen.
På tisdag öppnar den, med en fem dagar lång festival.
– Det ska bli otroligt spännande och härligt, säger Rennie Mirro, konstnärlig ledare för Teatern under bron.

ANNONS

Det hamras, spikas och målas under Liljeholmsbron. På en ponton intill kajen växer en kulturscen fram. Här ska stockholmarna kunna se allt från dans och teater till performance och konserter.

På tisdag är det premiär. Då startar den fem dagar långa festivalen ”Definitivt 50 pers – en monologfestival”.

– Det är svåra tider för scenkonsten nu. Därför ska det bli otroligt spännande och härligt att genomföra det här, säger Rennie Mirro, konstnärlig ledare för Teatern under bron.

Mitt i träffar Rennie Mirro vid pontonen en knapp vecka innan festivalen startar. Än så länge råder byggröra men den 11 augusti ska allt vara klart.

Rennie Mirro är konstnärlig ledare för Teatern under bron, och en av grundarna. Nu flyttar teatern från Södermalmssidan till Liljeholmssidan av Liljeholmsbron. Invigning med fem dagars monolog-festival.

Ovanför flyter trafiken på Liljeholmsbron, men här nere är det teater som gäller. Spännande, tycker konstnärlige ledaren Rennie Mirro. Han gillar idén med teater på oväntade platser. Foto: Christian Lärk.

Temat: Black Lives Matter

På den ena halvan blir det servering och bar. På den andra halvan blir det en ”teaterlåda” – med scen och plats för publik. Rennie Mirro berättar förväntansfullt om de monologer som tio scenkonstnärer ska framföra där – bland andra Daniel Boyacioglu, Mark Levengood, Eric Bibb och Segal Mohamed.

– De två stora temana är Black Lives Matter och den isolering som många har känt under cononaepidemin. Det är ju sådant som påverkat väldigt många människor under den senaste tiden, säger han.

Öppenhet är ledstjärna

Antalet platser till föreställningarna begränsas av coronapandemin, och är därför redan fullbokade. Men eftersom de är gratis tror Rennie Mirro att en del som bokat inte dyker upp och råder intresserade att komma ner till kajen och kolla läget. Öppenhet är en ledstjärna för Teater under bron.

ANNONS

– Vi vill att människor ska trilla förbi och bara komma in till vår teater. Ledordet är att ta teatern till ett annat, öppnare rum dit teaterovana lättare kan hitta, säger han och betonar att serveringen är öppen för alla, inte bara teaterpubliken.

Teatern under bron. Lelle Eidenberg och Peter Edström bygger, snickrar och målar för att göra den flytande kulturscenen klar, inför festivalen 11-15 augusti, under Liljeholmsbron, vid Liljeholmshamnen.

Lelle Eidenberg och Peter Edström bygger, snickrar och målar för att göra den flytande kulturscenen klar till festivalen. Foto: Märta Lefvert.

För de flesta är Rennie Mirro mest känd som musikalartist och dansare, med succéer som Singin’ in the rain i bagaget. Men han är också en av grundarna av Teatern under bron, med nyskriven, svensk dramatik som inriktning. I fyra år höll man till i Hornstull, på mark där en bensinmack legat. Nu har den marken stängts av för sanering, inför ombyggnaden av Liljeholmsbron.

Öppet hela sommaren

Rennie Mirro är glad över att ha hittat en ny lösning, tillsammans med Stockholms stad, som bekostat pontonen och scenbygget. Han är också nöjd med att Teatern under bron ska växa.

– På Södermalm hade vi öppet fyra helger under sommaren. Nu är planen att hålla öppet maj–september. Vi tänker oss att det blir som ett flytande kulturhus här i Liljeholmen, säger han.

Rennie Mirro är konstnärlig ledare för Teatern under bron, och en av grundarna. Nu flyttar teatern från Södermalmssidan till Liljeholmssidan av Liljeholmsbron. Invigning med fem dagars monolog-festival.

Här växer den nya, flytande kulturscenen fram. Foto: Christian Lärk.

Liljeholmskajen, Stockholm, Sverige