Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Spaning: Här är 2018 års klubbtrender

Allt om Stockholms klubbreporter Mats Wurnell har plockat fram åtta klubbtrender inför nästa år
Allt om Stockholms klubbreporter har plockat fram åtta klubbtrender inför nästa år

En technoscen som fortsätter att växa, fester på nya spännande platser och en kamp för att nattklubbarna ska få ha öppet till 08. Allt om Stockholms klubbreporter Mats Wurnell har plockat fram åtta klubbtrender inför nästa år.

ANNONS

1. Technoscenen fortsätter att växa

Redan inför 2017 skrev jag om hur technomusiken var på väg att explodera. Nu har det hänt, och idag dansas det till techno på Stureplansklubbarna och gamla sunkhak förvandlas till technoklubbar. Jag tror scenen kommer att fortsätta växa även under 2018 i takt med att allt fler överger den mer kommersiellt gångbara house-musiken. Jättefestivalen Summerburst har till exempel nyligen gått ut med att de lanserar en ny techno- och housescen under 2018.

2. Underground-scenen exploderar

Som ett resultat av att fler upptäcker den elektroniska dansmusiken kommer även underground-scenen att växa ytterligare. Det som tidigare har varit något av en avgränsad subkultur blir nu en spelplats för ”vanligt folk”. Detta är självklart på gott och ont, men självklart hoppas jag att känslan av kärlek, respekt och fokus på musiken kan leva kvar.

3. Fler fester för slutna sällskap

Jag tror att fler klubbar och arrangörer kommer att vilja säkerställa festernas kvalitet genom att endast bjuda in gäster som är där av rätt anledningar (gemenskap och dans, inte raggning och fylla). Självklart tråkigt med exkluderande klubbupplevelser, men kanske är det en nödvändighet.

4. Fler pop up-klubbar

Det har alltid funnits gott om snabbrörliga klubbkoncept som rör sig mellan stans uteställen, men jag tror att detta kommer att öka ytterligare. Precis som med klubben Loop, som under ett antal helger huserat i Operahuset, tror jag att det kommer dyka upp fler koncept som under en begränsad tid figurerar på en specifik adress innnan de flyttar vidare till nästa.

5. Tydligare och mer genomarbetade koncept

Med fler och fler fester varje helg blir det självklart svårare att synas. Jag tror att detta ökar kraven på arrangörerna, och att gäster inte längre kommer att nöja sig med slentrianmässiga evenemang utan engagemang, glöd och passion. Jag tror och hoppas att detta kommer märkes på allt från ljud och ljus till dekoration och tydliga teman.

6. Fler kommersiella samarbeten

När målgruppen för den elektroniska dansmusiken blir större ökar självklart intresset från olika kommersiella aktörer. Förhoppningsvis blir det i en icke alltför påträngande form där företag och varumärken kan tillföra kapital utan att samtidigt kidnappa klubbupplevelsen.

7. Fester på nya spännande platser

Även detta är en kommande trend som krävs för att sticka ut i mängden. Stockholm har mängder av coola, spännande och intressanta platser som passar utmärkt som spelplats för roliga fester och klubbarrangemang. Nu när den elektroniska musiken är mer accepterad och tillgänglig blir det självklart enklare att styra upp fester på helt nya platser.

8. Öppettiderna hamnar på agendan

Det är verkligen dags att göra något åt de mossiga öppettiderna som vi har på våra klubbar. Jag tycker det känns i luften att tiden är inne för en utökad debatt och fler samtal om detta. Stockholm har potential att blir en klubbstad av internationell standard, men till en början behöver öppettiderna liberaliseras – kanske 05 som ny standard med möjlighet till ha öppet till 08?

ANNONS
Stockholm, Sverige