Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Ett mörkt rum med hemmafruar från Berlin

The real housewives of Neuköln på Stockholm Fringe
En hemmafru från Neuköln.

Årets Fringefestival är här med bland andra The real housewives of Neuköln.
Dragplåstret Peaches ställer dock in efter att hennes far gått bort nyligen.

ANNONS

Festivaler i stan kan ha en tendens att likna varandra. Lite artister, några nya några gamla. Foodtrucks, DJ:s och efterfester på Trädgården eller Nobelberget.

Häpnadsväckande konst och det fria ordets revolt.

Helena Bunker

Fringe är något annat. Teater-och performace-festivalen som är inne på sitt nionde år i Stockholm blandar det absurda med det könsöverkridande, precis som namnet antyder är det konst i utkanten av spektrat.

– Stockholm Fringe Festival fogar samman “finkultur” och fulkultur” under ett paraply. Vi i festivalteamet är bottenlöst exalterade över årets festivalprogram som präglas av fringe:ns egensinniga rackartygsanda, häpnadsväckande konst och det fria ordets revolt. Vi utlovar en fringe som publiken sent kommer att glömma, säger festivalarrangörerna Helena Bunker, Lina Karlmark och Adam Potrykus i en kommentar. 

Totalt handlar det om 70 olika akter under veckan i Stockholm. Dessvärre ser det ut som a electro-ikonen Peaches som skulle framfört hela musikalen Jesus Christ Superstar på piano ställer in.

 

 

ANNONS

 

Fakta

Darkrooms, allsång och platinablondiner

Arrangörernas egna tips på vad du inte får missa på Fringe

  1. 12/9 @ Slaktkyrkan: Sveriges kanske största feministiska klubbkväll någonsin. Med dans, musik, standup, performance och en pop-up tatueringsstudio. Det blir bl.a. feministisk salong med JUCK som bjudit in the best of the best av kvinnliga dansare, street konstnärer, performance artister och feministiska tänkare, kända och okända, för att uppträda, diskutera, agitera! Moa Svan förhandsvisar ett nytt koncept med  ”Svan Sessions! där stand-up möter popmusik och konst i ett nytt koncept med ljuddesign av Sabina Wärme och konstverk av Fanny Agazzi. 
  2. 12 & 14/9 @ Ö2 (Ex Dramalabbet): Ett darkroom fyllt med post-drag från Berlin. The Real Housewives Of Neukölln bjuder in dig att dyka in i mörkret i Berlins mest ökända och underground queer-utrymmen. Häpnadsväckande avvikande och absurt skrämmande levererar hemmafruarna en extraordinär post-dragupplevelse man ej får missa… allsång är inkluderat.
  3. 14 & 15/9 @ Teater Tre: Nyskriven engelsk nutidsteater Gracefool Collectives “This is really too much” presenterar en provocerande och skratta-högt-rolig och genreöverskridande föreställning som avslöjar livets absurditeter som en tredimensionell, högupplöst, vattendrickande, salladsätande, WO-man i dagens samhälle.
  4. 12 & 13/9 @ c.off: Norsk-svensk performance (urpremiär)Med PlatonPlatina får vi ett performance i talkshow format där två medelålders platinablonda kvinnor diskuterar filosofi, vetenskap och vem som är den bästa lögnaren – den som medvetet ljuger eller den som gör det omedvetet?
  5. 15/9 @ Södra Teatern: Världsartisten Peaches som en kvinnlig Jesus Ett osannolikt scenario: Hela Andrew Lloyd Webbers rockopera Jesus Christ Superstar utförs av en kvinna ackompanjerad endast av ett piano. Det blir ännu mer extraordinärt när den kvinnan är Peaches, electro-rock provokatören som har gjort sexuell uppriktighet till sitt signum.
  6. 14/9 @ Slaktkyrkan: Ikonisk gender-bender-hiphop-röra från USA Efter filmvisning och Q&A med Peaches och journalisten Mona Masri, gästas Slaktkyrkan senare samma kväll av amerikanska trash-ikonen Christeene, aktuell med med nya albumet BASURA. Sedan sin debut 2011 har Christeene samlat globalt beröm för sina högoktaniga och radikala uppträdanden som river ner normalitet på löpande band. 

Södra Teatern, Mosebacke Torg, Stockholm, Sverige