Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Trend: Sydafrikansk klubbmusik på frammarsch

Primrose Hiyalwa Blohm och Beryl Diane är dj-duon Jozi Nights
Primrose Hiyalwa Blohm och Beryl Diane är dj-duon Jozi Nights

House med tunga basgångar och slagverk – nu dansar Stockholm till klubbmusik från den afrikanska kontinenten. Vi har träffat dj-duon Jozi Nights för ett samtal om den nya trenden.

ANNONS

Afrohouse, gqom och amapiano är tre exempel på sydafrikanska klubbmusik-genrer på stark frammarsch, både globalt och i Stockholm där musiken nu kan höras på många av stans nattklubbar.

Primrose Hiyalwa Blohm och Beryl Diane i dj-duon Jozi Nights var tidiga med att fånga upp dessa stilar. Idag är de baserade i Stockholm respektive Oslo, men båda har rötter i södra afrika och är uppväxta med dansant sydafrikansk musik.

– Vår kärlek för sydafrikansk house var stark redan från början när den tog fart på 00-talet. Där fanns element som vi inte upplevde i housemusiken på hemmaplan. Den gav oss också en nostalgisk känsla med sitt ursprung i musikstilar vi hörde när vi var yngre, säger Primrose Hiyalwa Blohm.

Basgångar och slagverk

Primrose berättar att den sydafrikanska klubbmusiken kännetecknas av tunga basgångar, syntar och olika typer av slagverk, men att det kan skilja sig åt mellan stilar och låtar.

– Musiken har ofta har sitt ursprung i äldre stilar som Mbaqanga, Pantsula eller gammal traditionell sydafrikansk jazz. Det är de ljuden som ligger till grund till det vi spelar idag, säger hon.

Rädda bokare i Stockholm

Oslo-baserade Beryl Diane berättar att hon spelade sydafrikansk klubbmusik i Norge redan för tio år sedan, och att hon upplever bokarna i Stockholms klubbvärld som mer försiktiga och rädda för det okända.

Men nu ser det alltså ljusare ut för den afrikanska klubbmusiken i Stockholm.

– Människor hakar på trender hela tiden och det är kul, man vill ju att folk ska kunna höra något nytt. Men när en ny trend dyker upp är det viktigt med en respekt till de som har varit med och pushat för musiken när den var mer underground, säger Beryl Diane.

Musik är politik

Både Primrose och Beryl, som alltså spelar skivor under namnet Jozi Nights, poängterar att det även finns en djupare och mer politisk dimension av deras skivspelande och musikintresse.

ANNONS

– Det är viktigt för oss som kvinnor och icke-vita. Vi försöker alltid lyfta fram artister från de södra delarna av afrika eller andra delar av kontinenten. Detta är extra viktigt när musiken blivit populär och alla gör afrohouse, säger Primrose Hiyalwa Blohm.

Dansa till Jozi Nights på Häktet

Den 29 augusti spelar Jozi Nights på klubbkvällen CHUP på Häktet, en månadsklubb i regi av Cherish Label och Upfront Producer Network.

– Gästerna kan förvänta sig en ordentlig musikupplevelse som tvingar dig till dans. Vi bjuder in till en resa till södra delen av Afrika och bygger gärna upp kvällen med olika inslag av flera olika stilar. Och det märks att vi alltid har roligt när vi spelar, säger Beryl Diane.

Fakta

Fler Stockholmsklubbar som gillar afrikansk klubbmusik

Dzo Dzo (huserar på Trädgården, Hammarby Slussväg 2)
”A club concept in Stockholm, promoting and celebrating afrohouse and afrotechno and other forms of electronic music coming out of Africa”

Jaiva Stockholm (huserar på Hilma, Torsgatan 10)
”A club inspired by South African music such as kwaito & gqom mixed with other types of dance music like afrobeats & dancehall”

Häktet, Hornsgatan, Stockholm, Sverige