Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Symfoniorkester tar över Trädgården

Symfoniorkestern består av 80 unga toppmusiker
Symfoniorkestern består av 80 unga toppmusiker
Klassisk musik i alla dess former står på den musikaliska menyn
Klassisk musik i alla dess former står på den musikaliska menyn
Gränslandets Christian Karlsen och David Huang flankerar Trädgårdens Johanna Beckman
Gränslandets Christian Karlsen och David Huang flankerar Trädgårdens Johanna Beckman

Klassiska verk av Bach och Tchaikovsky, nutida konstmusik och symfoniska poptolkningar. Snart är det åter dags för festivalen Gränslandet att inta Trädgården under Skanstullsbron.

ANNONS

Den 16-17 augusti tar festivalen Gränslandet – Symfonisk Fest över sommarklubben Trädgården för andra året i rad. Festivalen, med en hel symfoniorkester i spetsen, har som mål att väva samman klassisk musik, rå minimalism, delirisk elektro, interaktiv konst och mycket mer.

– Vi vill skapa en ny arena för klassisk musik i dess olika former. Det blir allt från Tchaikovsky och Bach till modern konstmusik och symfoniska tolkningar av popmusik. Det kommer att bli magiskt, säger dirigenten Christian Karlsen som grundat festivalen tillsammans med pianisten David Huang.

Symfoniska verk och tyst midnattskonsert

Symfoniorkestern, som är festivalens kärna, består av 80 unga toppmusiker från Sverige och Europa. De kommer att framföra klassiska verk av tonsättare som Tchaikovsky och Lili Boulanger, men även tolka moderna poplåtar tillsammans med den kurdiska världsstjärnan Ciwan Haco och svenska Mariam the Believer.

– Vid midnatt båda kvällarna kommer dessutom pianisten David Huang spela Bachs Goldbergvariationer i en ”silent concert”. Under dessa konserter används en speciell tyst flygel, och publiken har på sig hörlurar som tar bort allt bakgrundsljud men lyfter fram musiken, säger Christian Karlsen på Gränslandet.

Dansa och pausa

Under festivalen är det full fart på hela Trädgården, och utöver de klassiska inslagen kommer det även bjudas på klubbmusik, konst och kulinariska upplevelser.

– Du kommer kunna dansa dig svettig på klubben och sedan sätta dig ner och slappna av till kammarmusik, säger Christian Karlsen.

Barnvänlig lördag

Nytt för i år är att man under lördagen, med start klockan 14, bjuder in till en barnvänlig eftermiddag med klassisk musik, en barnföreställning och möjligheten att provspela olika instrument.

– Det blir en upplevelse för både vuxna och barn, och ett bra tillfälle att uppleva klassisk musik utan att behöva sitta still i en konsertsal, säger arrangören Christian Karlsen.

Alla är välkomna

Christian Karlsen berättar om hur de med Gränslandet vill sänka tröskeln till den klassiska musiken, och ge alla möjligheten att uppleva den eufori som berört människor i hundratals år.

ANNONS

– Klassisk musik och Trädgården är en magisk kombination, och stämningen förra året var helt fantastisk. Nu gör vi om det igen, och alla är varmt välkomna, säger han.

Trädgården, Hammarby Slussväg, Stockholm, Sverige