Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

De tar hård techno till ”fina” Östermalm

Bild från en av technoklubben UN1ONs tidigare kvällar.
Bild från en av technoklubben UN1ONs tidigare kvällar. Nu tar man sig in på Stureplan.

Många förknippar technofester med svettiga källarlokaler i industriområden utanför stan. Men nu gör den hårdare elektroniska musiken sitt intåg på Stureplan och Östermalm.
– Vi vill nå ut till en helt ny målgrupp, säger Andreas Kärrfelt som står bakom klubbkonceptet UN1ON.

Många technoklubbar eftersträvar en rå och industriell inramning som de tycker går hand i hand med musikens hårda trummor och djupa basgångar. Men allt eftersom technoscenen växer sig större attraherar den nya målgrupper och intar nya områden.

Vill sticka ut från mängden

Arrangörerna bakom klubbkonceptet UN1ON anordnar technofester på Östermalm och strävar efter att bjuda publiken på en ny och unik upplevelse.  Nästa fest anordnar de på Sturecompagniet den 6 maj.

– Vi håller till i attraktiva klubblokaler runt Stureplan och Östermalm där det normalt inte spelas techno. Dessutom arrangerar vi främst dagsfester vilket kanske inte är unikt med ändå hjälper oss att sticka ut från mängden, berättar Andreas Kärrfelt som tillsammans med Pontus Nyberg står bakom UN1ON.

Man får även en paus i vardagen och möjligheten att släppa loss

Andreas Kärrfelt

Hittills har de arrangerat fester på ställen som Kasai på Linnégatan och Bergmans vid Stureplan. Just nu är siktet inställt på den 6 maj då de intar den exklusiva klubben V***** som är en del av Sturecompagniet – en av stans mest anrika och omtalade nattklubbar och en institution i Stockholms nattliv. 

– Bakom skivspelarna kommer vi ha Patrick Siech som släppt sin musik på skivetiketter som Drumcode och Parabel. Dessutom spelar Erich (Erik Åkerlund) och Nilwax (Niclas Wijkström). Vi kommer även sätta vår egen prägel på lokalen för att garantera en så häftig upplevelse som möjligt, säger Pontus Nyberg på UN1ON.

”Scenen har växt enormt”

På Sturecompagniet välkomnar man det nya initiativet med öppna armar.

– Vi märker mer och mer hur denna typ av musik efterfrågas av våra gäster. Scenen har växt enormt sista året och därför känns det väldigt kul att tillsammans med gänget bakom UN1ON kunna arrangera detta, säger Oscar Durling, nattklubbschef på V*****.

Varför har ni valt en annan väg än de traditionella technoklubbarna?

– För att vi vill nå ut till en helt ny målgrupp. Vi riktar oss bland annat till de som vanligtvis går ut kring Stureplan men som uppskattar techno. Vi tycker också det är kul att ”förvandla” ett ställe som normalt spelar mainstream-musik, berättar Pontus Nyberg.

”En välbehövlig ventil”

Namnet UN1ON syftar på att man vill förena människor.

Vad är tjusningen med att dansa till techno?

– Det är fantastiskt att tack vare musiken möta människor man aldrig träffat förut. Man får även en paus i vardagen och möjligheten att släppa loss och bara vara ett med musiken under några timmar. En välbehövlig ventil i dessa dagar när världen ser ut som den gör, säger Andreas Kärrfelt.

Sturecompagniet, Sturegatan, Stockholm, Sverige