Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Technopartiet vill styra Stockholm

Technopartisterna Zandra Hedlund, Vidar Kippel Berge, Ty Tugwell, Damien Eie och Daniel Jonsson
Partisterna Zandra Hedlund, Vidar Kippel Berge, Ty Tugwell, Damien Eie och Daniel Jonsson

En fri och jämlik huvudstad med mycket konst, kultur och ett rikt nattliv. Det är visionen för det nybildade Technopartiet som i höst vill ta plats i Stockholms kommunfullmäktige.

ANNONS

Inför höstens kommunval är det ofta de stora partierna som hörs och syns mest. Men här finns också ett gäng uppstickarpartier som inte sällan fokuserar på en eller ett par hjärtefrågor. Ett av dessa är Technopartiet som nu låter meddela att man kandiderar till kommunfullmäktige i Stockholm. Bakom initiativet står en samling människor med en bakgrund inom huvudstadens technoscen.

– Vi är några stycken som under en längre tid har pratat lite löst om att starta ett parti, och nu är det gjort. Projektet drogs igång av klubbarrangören Damien Eie men nu blir vi hela tiden fler och fler som engagerar oss och är drivande, säger Zandra Hedlund som är aktiv i Technopartiet.

Samhället kan lära av technokulturen

Trots partiets namn är Zandra Hedlund noga med att påpeka att Technopartiet älskar all sorts musik. Hon berättar om hur techno även står för framtid och teknologi, och om hur partiet anser att samhället har mycket att lära av technokulturen.

– Det är en kultur där vi bryr oss om varandra. Det handlar inte bara om musik och fester, utan om att skapa ett hem för många som aldrig har känt sig hemma någonstans. Technofesterna ska vara ett ”safe space” fritt från sexism, homofobi, transfobi och rasism och det är även vår vision för samhället i stort, säger Zandra Hedlund från Technopartiet.

Konst och kultur för människor samman

Technopartiet anser att konst och kultur i det offentliga rummet för människor samman, men att dagens utveckling inom området sakta leder till att Stockholm förvandlas till en segregerad spökstad.

– Vi ser en oroväckande utveckling där kultur motarbetas istället för att främjas. Vi vill ha en levande stad med mycket konst och ett rikt nattliv. Technopartiet vill till exempel se över dagens regleringar gällande tillstånd, ljudnivåer och öppettider, säger Zandra Hedlund.

Friheten i fokus

Zandra berättar om hur hon ser Technopartiet som ett frihetligt alternativ till gammeldags partipolitik.

– Frihet är att tänka själv. Vi vill öppna upp för diskussion och debatt utanför regelverk och normer. Individuell frihet innebär också ett större ansvar. Vi har ett kollektivt ansvar att hjälpa till att forma det samhälle vi vill ha, säger hon.

ANNONS
Stockholm, Sverige