Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Synten är tillbaka – klassisk klubb återuppstår

Leif Wademark, Kenneth Kenuna och Jens Lagnekvist på Tech Noir
Leif Wademark, Kenneth Kenuna och Jens Lagnekvist på Tech Noir
Hus 7 i Slakthusområdet har en rå och industriell känsla vilket arrangörerna uppskattar
Hus 7 i Slakthusområdet har en rå och industriell känsla vilket arrangörerna uppskattar

Den klassiska syntklubben Tech Noir, kanske mest känd från åren på Kolingsborg vid Slussen, har nypremiär i sommar. Arrangörerna är taggade, och har hittat en "skitig" lokal som passar klubbens känsla.

ANNONS

Den klassiska syntklubben Tech Noir, som grundades i slutet av 90-talet men legat i dvala sedan 2015, kommer tillbaka i sommar. Den 28 juni är det nypremiär på kulturhuset Hus 7 i Slakthusområdet.

– Jag är väldigt peppad. Ingen har riktigt tagit upp tråden igen efter vår paus, så nu när jag tycker synt är kul igen så kände jag att det var dags att göra något, säger Leif Wademark som står bakom Tech Noir tillsammans med Jens Lagnekvist, Daniel Jonasson och Kenneth Kenuna.

Viktigt att klubben utvecklas

Klubbens grundpelare har inte förändrats; en mix av nytt och gammalt med fokus på hård vokal elektronisk musik inom stilar som som synt, syntpop, aggrotech, new wave och ebm. Samtidigt är det viktigt för Leif Wademark att klubben utvecklas.

– Vi kommer att plocka upp ny musik, nya stilar och unga hungriga dj’s som kan utveckla konceptet med oss. Vidare har vi ju Kenneth Kenuna som ny medarrangör vilket bidrar med energi, säger han.

Och Kenneth Kenuna, mest känd som arrangör inom techno- och house-kretsar, är taggad på att arbeta med Tech Noir.

– Det här är magiskt. Jag har mina rötter i postpunk, synt och alternativmusik vilket sedan tog mig vidare till techno-världen. Jag kallades ”syntaren” när jag i svart spretigt hår ordnade mitt första riktiga rave 1999, säger han.

”Skitiga” lokaler bidrar med känsla

Många förknippar Tech Noir med åren då klubben huserade på det numer rivna Kolingsborg vid Slussen. Med Hus 7 anser arrangörerna att de hittat en fullvärdig ersättningslokal som kan bidra till klubbens känsla och atmosfär.

– Den musik vi spelar är hård och rå och passar bäst i industriella, mörka och lite ”skitigare” lokaler. Det är precis vad Hus 7 erbjuder, säger arrangören Leif Wademark.

Ny syntvåg på gång?

Leif hoppas också på att en ny syntvåg ska svepa över landet.

ANNONS

– Musik och trender går i cykler, så kanske är det dags för synten att komma tillbaka nu. Det händer mycket spännande inom livesfären och musik som traditionellt kanske inte skulle ha kallats för synt växer in i scenen. Det är en spännande tid, säger han.

Vad händer under premiärkvällen den 28 juni?
– Det är 242-månadersjubileum sedan Tech Noir startade så därför fokuserar vi lite extra på nostalgi, men vi hoppar inte över den nya musiken. På stora golvet blir det 100% Tech Noir med mig, Jens Lagnekvist och Daniel Jonasson. På det andra golvet bjuder Klubb Död på musik i gränslandet mellan goth och synt, säger Leif Wademark.

Och hur fortsätter ni i höst?
– Det beror lite på premiären, men om det blir lika roligt som jag tror kan jag tänka mig att det blir ytterligare ett par fester under hösten. Mycket hänger på vad våra gäster vill, men det känns som att vi har varit mycket saknade.

Styckmästargatan 10, Johanneshov, Sverige