Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Tio år med Trädgården firas med fester, frukt och mat

Johanna Beckman, kreativ chef, och Johanna Schneider bokningschef.
Johanna Beckman, kreativ chef, och Johanna Schneider bokningschef.
Johanna Beckman, kreativ chef, och Johanna Schneider bokningschef.
Johanna Beckman, kreativ chef, och Johanna Schneider bokningschef.

Varje kväll på Trädgården ska kännas som ett tioårsjubileum.
3 maj öppnar stans mest ikoniska klubb. Sedan väntar 92 dagar av musik dans och fest.

ANNONS

Det har redan gått tio år. 2009 öppnade Trädgården under broarna i Skanstull och sedan dess har de gått från utomhusklubb till något mer;  en folkpark, en fritidsgård en institution på klubbkartan som numera är svår att inte känna till.

Johanna Beckman och Johanna Schneider firar med frukt.

Johanna Beckman och Johanna Schneider firar med frukt.

Ständig förändring

Varje år har Trädgården satt en ära i att försöka förändra sig, att lägga till och dra bort så att den ena sommaren inte ska bli den andre lik. Men i år handlar det inte om radikala grepp när man öppnar för säsongen 3 maj.

– Vi gräver lite där vi står och förbättrar det vi har. För vi vill egentligen att varje säsong ska kännas som ett maxat tioårsjubileum. Men vi har såklart nya grejer och kommer flytta runt saker på området, men vi vill inte förstöra förväntningarna för dem som ska komma hit genom att berätta det i förväg, säger Johanna Schneider som är bokningschef på Trädgården.

Jag spricker av Förväntan

Johanna Beckman

Hur är det att jobba med den sortens förväntningar – en publik som tycker att Trädgården är en lika viktig del av sommaren som sol, glass och bad? 

– Trädgården symboliserar sommaren. Till skillnad från sommaren behöver vi inte leverera till alla jämt, men det är såklart ett ansvar. Samtidigt har vi har en publik som förväntar sig mycket.  Vi känner att vi vill ha det ansvaret; att vi är inkluderande och där alla kan känna att de hittar något för dem, säger Johanna Beckman som är kreativ chef.

Och när något händer här, exempelvis problem med vakter för några år sedan, då blir ni kritiserade på samma sätt som makthavare.

ANNONS

– Ja och så ska det vara, för man representerar ändå nattlivet i Stockholm. Men jag måste säga att vår publik också tar ett väldigt stort ansvar för att göra Trädgården så bra, säger Johanna Schneider.

– Och vi har ju också fått en ny publik. Förra året så breddade vi från att kanske varit mer indiepopställe till att vara ett ganska självklart ställe för hiphopkulturen samtidigt som vi också gjorde Gränslandet, ett dag med en stor symfoniorkester, säger Johanna Beckman.

Vad ser ni själva mest fram emot den här säsongen? .

– Förutom alla grymma spelningar tycker jag att temat frukt och mat ska bli grymt kul, det är snyggt och flippat, äckligt och fantastiskt på samma gång säger Johanna Schneider.

– Men vi ska göra så otroligt mycket olika saker. Vi ska ha öppet 92 dagar och jag önskar nästan att jag kunde vara här själv som gäst. Jag spricker nästan av förväntan. Men det är också kul att tioårsjubileet 10 juli ska spegla premiärkvällen för tio år sedan, vilket är rätt fantastiskt. Vi kan ha samma line-up utan att den känns trött, säger Johanna Beckman.

Trädgården öppnar 3 maj

 

Snart dags. Trädgården öppnar 3 maj. Foto: Sandra Eriksson.

Snart dags. Trädgården öppnar 3 maj. Foto: Sandra Eriksson.

Sommarklubbarna med Stockholms skönaste utehäng

Fakta

VM, Pride och ett äkta tioårsjubilieum

Trädgården en del av Stockholms Kvinnohistoriska

I år presenterar Trädgården också en del nya inslag och samarbeten. Här belyses kvinnohistoria genom Stockholms Kvinnohistoriska – ett museum helt dedikerat till kvinnohistoria där Trädgården utgör en av museets medlemmar. Trädgårdens besökare kommer att märka detta på många sätt under sommaren. 24 maj 2019 är det 100 år sedan kvinnlig rösträtt klubbades igenom i Riksdagen. Detta firas med stort pådrag genom ett gediget AW-program som åtföljs av stor fest.

Fotbolls-VM, Pride, live sessions och Gränslandet återvänder

Under fotbolls-VM i Frankrike kommer så många av matcherna som möjligt visas på storbildsskärmen.

Sommaren 2019 försöker Trädgården också ta ett lite bredare grepp om kvällarna och koppla ihop DJ’s med akterna i Kyrkan och traditionen medPride-firande på Trädgården fortsätter också.

Festivalen Gränslandet – symfonisk fest som 2018 hade 6000 besökare återkommer för tredje året i rad, och i tvådagarsformatet för andra gången. 16-17 augusti intar några av den klassiska musikens mest mytomspunna mästerverk Trädgården, framfört av några av världens främsta unga musiker. Festivalen väver samman symfoniorkester och klassiska verk med nutida elektronisk musik.

På själva tioårsdagen 10 juli vill Trädgården spela premiärkvällen 2009 och försöker bjuda in exakt samma line-up nu som då.

Källa: Trädgården
Trädgården, Hammarby Slussväg, Stockholm, Sverige