Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Trendspaning: Så blir klubbåret 2019

Allt om Stockholms klubbreporter Mats Wurnell listar klubbtrender
Allt om Stockholms klubbreporter Mats Wurnell listar klubbtrender.

Sponsrade nattklubbar, ett rök­förbud som irriterar och mer dans på stans restauranger.
Allt om Stockholms klubb­reporter Mats Wurnell listar nästa års sju trender i Stockholms klubbvärld.

ANNONS

1. Öppettiderna hamnar i fokus

2019 blir året då nattklubbarnas öppettider på allvar hamnar på agendan. Jag tror inte det kommer att ske några konkreta förändringar under nästa år, men den växande underground-scenen indikerar en enorm efterfrågan på att festa hela natten. Låt oss diskutera 07-tillstånd, eller varför inte låta alla klubbar ha öppet till 05 som ett första steg?

2. Klubbkulturen accepteras (nästan) i finrummen

Det är dags att klubb- och dj-kulturen accepteras som en kulturform i linje med konsertmusik och andra konstnärliga uttrycksformer. Förhoppningsvis möjliggör dagens samhällsklimatet att denna förändring fortsätter sin vandring och nu även, sakta men säkert, når fram till politiker, beslutsfattare och den breda allmänheten.

3. Rökförbudet kommer att irritera

Den 1 juli införs ett totalt rökförbud på stans uteserveringar. Av allt att döma kommer det även påverka sommarklubbar som Trädgården, Slakthustaket och Kvarteret där rökning har varit vanligt förekommande. Viss förvirring och irritation är att vänta när rökarna istället ska ta sig iväg utanför klubben.

4. Ännu fler ”klubb i klubben”-koncept

Säg hej då till klubbar som ”bara” kör varierande musikstilar på ställets olika dansgolven. Idag är varje dansgolv en potentiell separat klubb med eget namn och koncept, egen ingång och egen crowd. Denna trend är redan här, och lär fortsätta även nästa år.

5. Den första helsponsrade klubben

I sportvärlden har vi sett många exempel på sponsrade arenanamn i stil med Tele2 Arena och Friends Arena. Sakta med säkert tror jag att detta nu sprider sig till klubbsfären. Helsponsrade klubbkvällar är redan nu populärt, men kanske blir 2019 året då stan får se den första sponsrade nattklubben? Om det sedan är positivt eller negativt är en helt annan diskussion.

6. Klubbaktörer blir bättre på att samverka

Nyligen lanserades organisationen Nattrådet som verkar för att Stockholm ska bli en mer levande stad. Nästa år tror och hoppas jag att denna satsning bidrar med förändringskraft, och kanske även får sällskap av någon form av medlemsorganisation som gör att stans klubbar med gemensam röst kan samtala med relevanta beslutsfattare.

7. Mer dans på stans restauranger och pubar

2016 beslutade riksdagen att det omdiskuterade danstillståndet ska skrotas. I juni i år presenterade regeringens utredare ett förslag om att ”dagens absoluta tillståndskrav ersätts med ett tillståndskrav som är beroende av vissa riskfaktorer”(läs mer här). Det nya lagförslaget föreslås träda i kraft i maj 2019, och innebär bland annat att det blir enklare att anordna danstillställningar på restauranger och pubar. Även om det tyvärr inte innebär att tillståndskravet skrotas, så är det ett steg i rätt riktning.

ANNONS
Stockholm, Sverige