Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Utomhusklubben Trädgården slipper rökförbudet

Snart börja det nya rökförbudet gälla – men inte för alla. Trädgården får ett undantag.
Snart börja det nya rökförbudet gälla – men inte för alla. Trädgården får ett undantag.

Snart börjar det nya rökförbudet att gälla – men inte för alla. Trädgården får ett undantag, rapporterar Stockholm Direkt.

ANNONS

Den 1 juli införs ett totalt rökförbud från tobak och e-cigaretter på stans uteserveringar och i närheten av allmänna entréer.

Frågan om hur det ska påverka sommarklubbar, där rökning varit vanligt förekommande, har därför varit ett hett diskussionsämne under våren.

Trädgården undantas från rökförbudet

Men nu står det klart att stans största nattklubb Trädgården vid Skanstull får dispens, skriver Stockholm Direkt.

Folkhälsomyndigheten har tidigare gjort klart att några undantag inte kommer att vara aktuella men Stockholms miljöförvaltning, som ska kontrollera att de nya reglerna efterlevs, har en annan syn på saken.

Orsaken: Risk för ordningsproblem

– Ja, vi anser att det borde finnas utrymme att vara lite mer pragmatisk när man tolkar lagen. Sedan får eventuella överklaganden visa om vi gjort rätt eller fel, säger Karin Hultman, chef på enheten för inomhusmiljöer till Stockholm Direkt.

Anledningen är den höga risken för ordningsproblem och nedskräpning om tusentals gäster ska gå in och ut genom entrén för att röka, uppger hon.

Grönt ljus för rökruta

Därför har Trädgården alltså fått okej till att avsätta ett särskilt utomhusområde för rökare inne på klubben. Men på villkoren att den ska vara ordentligt avskild från andra gäster och att vakterna ser till att inget drickbart tas med in på rökrutan.

Hur det hela kommer att fungera i praktiken återstår att se när förbudet införs.

Trädgården, Hammarby Slussväg, Stockholm, Sverige