Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Västberga-klubb stänger: ”Svårt att konkurrera med undergroundfester”

Västberga eventhuset
Vi har haft underbara gäster och mängder av grymma fester, säger Niklas Psarros som drivit Eventhuset med mamma Anita.

I början av förra året var planen att storsatsa, men nu lägger klubb- och festlokalen Eventhuset i Västberga ner sin verksamhet. Enligt ägarna är anledningen en ökad konkurrens från underground-fester.

ANNONS

I januari 2018 skrev Allt om Stockholm om hur nattklubben och evenemangslokalen Eventhuset i Västberga skulle storsatsa med bland annat ett permanent 05-tillstånd och utökad gästkapacitet.

”Begränsade öppettider ett problem”

Nyligen meddelade dock ägarna, Anita Psarrou och sonen Niklas Psarros, att de planerar att lägga ner verksamheten den 1 november i år. Som anledning uppger de en ökad konkurrens från stans underground-evenemang.

– Ett problem är de begränsade öppettiderna som gör att vi har svårt att konkurrera med underground-festerna. En annan sak är lustgas-ballonger som vi slutade sälja förra året då Tillståndsenheten meddelade att det kan påverka alkoholtillståndet, säger Niklas Psarros på Eventhuset.

Han utvecklar sitt resonemang.

– Jag älskar underground-scenen, men i nuläget är det svårt för oss som arrangerar fester med tillstånd att få det att gå runt. Det är för mycket regler och begränsningar och vi orkar helt enkelt inte kämpa längre, säger han.

Svårare att driva nattklubb

Nattlivsexperten Nadja Chatti på Nattrådet, som verkar för att Stockholm ska bli en mer levande stad, har förståelse för problematiken. Hon berättar om hur det har blivit allt svårare att driva nattklubb.

– Min upplevelse är att folk, inklusive jag själv, kommer senare till klubbarna, köper mindre i baren och att allt fler står på gästlista istället för att betala entré. Då blir det svårt, säger hon.

ANNONS

Söka bidrag för driva klubb – fel väg

Hon tror att en del av lösningen kan vara att justera öppettiderna.

– Ett steg i rätt riktning skulle kunna vara att låta vissa nattklubbar testa att ha öppet längre, eller under andra tider, säger hon.

Hon tillägger att hon vill se en stad där nattlivets aktörer ges bra förutsättningar att driva sin verksamhet.

– Vi vill inte behöva ha en inkvoterad klubbkultur som måste söka bidrag för att överleva. Så ser det tyvärr ut i andra europeiska städer, säger Nadja Chatti på Nattrådet.

Slutet har varit jobbigt

Nikas Psarros på Eventhuset beskriver känslan av att lägga ner verksamheten som ”bittersweet”.

– Jag tycker mest synd om min mamma Anita som haft Eventhuset som sin bebis. Jag har också tyckt om att vara där men mot slutet har det mest varit jobbigt, säger han.

Hopp om fortsatt fest i Västberga

Han berättar att lokalen troligen kommer fortsätta att vara festvåning även efter den 1 november, men att inget kontrakt med nya ägare är påskrivet i nuläget.

– Som det ser ut nu kommer det även fortsättningsvis att arrangeras klubb-evenemang i lokalerna, säger han.

Fixar fester hos andra

Utöver att driva Eventhuset står Niklas Psarros även bakom klubbkonceptet Technostate. Nu hoppas han kunna lägga mer energi på det projektet.

– Technostate kommer att samarbeta mycket med andra klubbar och lokaler framöver, och satsa lite extra på stora inomhusfester. Till exempel fixar vi stor fest på Fryshuset den 30 november, avslöjar han.

Vilka förändringar tror du krävs för att det ska bli lättare att bedriva klubbverksamhet i Stockholm?
– Färre regleringar. Nattklubbarna måste närma sig underground-scenen gällande bland annat öppettiderna, säger Niklas Psarros.

Eventhuset, Vretensborgsvägen, Hägersten, Sverige