Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Han vill väcka liv i Stockholmsnatten

Jakob Grandin har grundat organisationen Nattrådet
Jakob Grandin har grundat organisationen Nattrådet

Jakob Grandin är nattlivsprofilen som bland annat grundat Trädgården och Nobelberget.
Nu startar han organisationen Nattrådet för att minska avståndet mellan stadens beslutsfattare och stadens klubb- och nöjesvärld.

ANNONS

Jakob Grandin är entreprenören och nattlivsprofilen som bland annat ligger bakom stora klubb- och nöjessatsningar som Trädgården, Under Bron och det nyligen stängda Nobelberget. Nu har han grundat organisationen Nattrådet som vill förändra Stockholms nattliv i en positiv riktning.

– Vi kommer att jobba för ett bättre nattliv genom att minska avståndet mellan stadens beslutsfattare och stadens nattaktörer, säger han.

Vill skapa förändring

Nattrådet kommer att föra dialog med allt från politiker och myndigheter till forskningsinstanser och transport-sektorn. Två konkreta exempel på Nattrådets arbete är mötesplatsen Agenda Natt, där nattlivets aktörer, myndigheter och politiker kan träffas för att lyssna på varandra, samt att rådet har en plats i Tillståndsutskottets fokusråd.

– Med den erfarenhet gruppen besitter idag tycker jag att vi kan representera det programmerade nattlivet och bli ett pålitligt organ som kan skapa förändring, säger han.

Blir ingen Nattborgmästare

Grandin har tidigare väckt idén om att Stockholms ska ha en Nattborgmästare i stil med städer som Amsterdam och London. I och med lanseringen av Nattrådet skrotas nu den tanken.

– Ett råd med flera personer ger större möjligheter till mångfald än en individ, säger han.

Ordningsvaktsfrågan en utmaning

Jakob Grandin fortsätter att berätta om vilka hinder som begränsar nattaktörernas utveckling och tillväxt.

– Det finns många satta strukturer som skapar distans, samt fördomar och en brist på kunskap, säger han.

En konkret utmaning är ordningsvaktsfrågan, menar Grandin.

ANNONS

– Vi vill se över ordningsvaktens funktion, utbildning och samarbete samt fundera över hur vi kan komplettera med andra funktioner för att skapa rättvis trygghet. Men det är en komplex fråga då besluten inte tas kommunalt, säger Jakob Grandin.

Vill ha ett inkluderande nattliv

Under 2019 kommer Nattrådet att jobba med fyra fokusområden, varav det första handlar om att göra nattlivet mer inkluderande och öppet.

– Vi vill öka medvetenheten kring inkludering, normkritik och jämställdhet. Vi kommer framöver att ha en dialog med politiker, tjänstepersoner och branschen. Resterande tre fokusområden presenteras senare i år, berättar Jakob Grandin på Nattrådet.

Fakta

Det här är Nattrådet

Nattrådet är en oberoende organisation som verkar för att Stockholm ska bli en mer levande stad. Detta ska göras genom att minska avståndet mellan stadens beslutsfattare och nattlivsnäringen i Stor-Stockholm.

I Nattrådets styrgrupp, som innehåller en handfull personer, ingår bland annat en PR-konsult, en nattlivsexpert och en trygghetsexpert.

Nattrådet drivs med hjälp av medel från organisationerna Fastighetsägarna och Stockholms Handelskammare.

Källa: nattradet.se
Stockholm, Sverige