Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Hon ska ska föryngra det gamla nöjespalatset Cirkus

Ny VD på Cirkus.
Cirkus direktör Ingmari Pagenkemper vill erbjuda publiken mer än tidigare.

Ingmari Pagenkemper vill rappa upp tempot på Cirkus med fler oväntade föreställningar. Hon vill tala till en ny publik och ha en krog som har öppet hela veckan.
– Cirkus måste röra sig med en annan puls, säger hon.

ANNONS

För snart 1,5 år sedan tog Ingmari Pagenkemper över rodret på Cirkus, en del av Björn Ulvaeus nöjesimperium där Pop House och Hasselbacken också ingår. För de som vant sig vid att se stora feta publikfriande långkörare på stans äldsta privatteater får vänja sig vid annat i framtiden.

Något nytt måste göras för publiken.

En ung människa
går inte ut och käkar
klockan fem.

Ingmari Pagenkemper

Inte för att Ingmari Pagenkemper inte gillar Pernilla Wahlgren eller Häxorna från Eastwick, tvärtom. Inte heller ogillar hon de turister som bussas in från landet för att se Peter Jöback sjunga brallorna av dem som sitter i salongen. Men förändring måste ske. Cirkus måste hänga med.

– En ung människa idag går inte ut och käkar klockan fem på eftermiddagen fram tills att showen på två timmar börjar klockan sju. Tid är det dyraste vi har och därför måste Cirkus röra sig med en annan puls.

Att det finns något tryggt i att saker kan få ta tid, håller hon med om. Men den förändring hon står för handlar om att förvandla Cirkus från passiv till aktiv.

Fler överraskningar

Därmed inte sagt att hon vill kasta ut barnet med badvattnet: De maffiga föreställningarna har en självklar plats på Djurgården. Utan Ingmari Pagenkemper menar i stället att det handlar om att komplementera utbudet, och överraska mer.

– Vi har tagit emot en massa stora produktioner här, men inte gjort så mycket själva. Jag vill att Cirkus ska få sätta en egen agenda och sätta upp egna föreställningar; att vi hittar en ny röd tråd i det vi gör.

Testa på lilla

Scenen som heter lilla Cirkus är ett ställe att testa nya idéer, precis som på restaurangdelens scen eftersom bokningarna på stora scenen redan sträcker sig långt in i 2020.

ANNONS

Men ett snabbare sätt att förändra är öppettiderna. Från och med nu kan du komma till Cirkus restaurang varje dag till exempel.

Du jobbade på Södra teatern tidigare, med ett lite annorlunda läge, hur ska ni övertyga folk att åka till Djurgården? 

– Man ska komma ihåg att det är inte så många spontana besök på Mosebacke heller, men det är klart att en resa till ut hit känns längre, även om det är närmare hit än till Odenplan från Östermalm. Men vi måste också tala till dem som bor i närheten och få ut känslan av att Cirkus inte bara är turisternas utan även grannarnas.

Stockholmare behöver
känna sig exklusiva.

Ingmari Pagenkemper

Med exklusivitet menar Ingmari föreställningar som exempelvis när Nick Cave hade en förställning på Djurgården i våras. Det var ett samtal med publiken lika mycket som en konsert och något som bara skedde där och då och de som missade föreställningen kan aldrig ta del av den igen – nästa gång är det en annan sorts samtal eftersom det är en annan publik.

– Jag tror att människor i allmänhet och stockholmare i synnerhet gillar exklusivitet och det är ett bra sätt att få folk att komma hit.

Cirkus Arena & Restaurang på Djurgården AB, Djurgårdsslätten, Stockholm, Sverige