Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Nya scener och amerikanska veteraner till årets jazzfestival

Jazzfestivalen 2019.
The Lesson GK, The Art Ensemble of Chicago och John MacLaughlin spelar på jazzfestivalen.

Tre nya festivalscener, jazzveteraner och ett omtalat band från New York. Stockholm Jazz Festival har börjat planera för höstens upplaga redan nu.

Förra året arrangerade 63 scener över 200 konserter som besöktes av 29 221 personer under Stockholm Jazz Festivals tio dagar.

Publikmässigt var det ett rekordår för festivalen som bara växt sig större genom åren.

– Det känns väldigt kul att matcha förra årets starka program – som också blev en publiksuccé, säger Eric Birath, festivalchef för Stockholm Jazz Festival, i en kommentar. 

Tre nya festivalscener – och flera jazzveteraner

Redan nu laddar man upp för årets festival i oktober, som blir den åttonde sedan festivalen flyttade inomhus och förlades till hösten.

Nya festivalscener för året är Lilla Cirkus, Dansens hus och Nalen.

Bland de artister som hittills är klara hittas flera tunga namn inom jazzvärlden, bland andra det amerikanska musik- och konstnärskollektivet The Art Ensemble of Chicago.

– Dessa veteraner är ute på sin femtioårsturné som band där de också ser tillbaka på och hyllar medlemmar som lämnat jordelivet, bland annat en stor trumpetförebild som Lester Bowie. En konsert med Art Ensemble liknar inget annat: det är en helhetsföreställning som är mer än musik. 

Artister från Sverige, New York och Marocko

Dessutom är Carla Bley Trio, som förra året fick ställa in sin medverkan, bekräftade till årets festival. Likaså bjuder legendaren John McLaughlin, som var medlem i Miles Davis band, på ett scenframträdande tillsammans med The 4th Dimension.

Andra artister som också är klara för Stockholm Jazz Festival 2019 är Per ”Texas” Johansson som presenterar sitt nya album, kollektivet The Lesson GK som varit ett av New Yorks mest omtalade band under senare år, marockanska sångerskan och låtskrivaren Oum, svenske funkpopkometen Jonah Nilsson, Isabella Lundgren som tolkar Bob Dylan i ett nytt projekt, australiska pianisten och sångerskan Sarah McKenzie och jazzmännen i svenska Oddjob.

Fler artister tillkommer under våren och sommaren.

Stockholm Jazz festival äger rum den 11–20 oktober 2019.

Stockholm, Sverige