Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
Cherrie ställer in höstens konsert.
R'n'b-stjärnan Cherrie är tillbaka med nya plattan Araweelo.

Cherrie: Jag har blivit starkare

För två år sedan släppte hon sitt debutalbum. Sedan dess har hon turnerat världen över. Nu är r'n'b-stjärnan Cherrie tillbaka med en ny platta.
– Ljudbilden är lite annorlunda, men den största skillnaden är hur jag mår, säger Sherihan "Cherrie" Hersi.

 

För några veckor sedan släpptes den första singeln Det slår mig ibland från Cherries nya album Araweelo. Soundet är mindre melankoliskt, eller mer harmoniskt om man så vill.

Och det är en starkare Cherrie vi möter på den nya plattan.

– Jag var på en annan plats när jag släppte mitt förra album, det var en tjej som hade sett mycket mörker och hoppades att saker skulle bli bättre. Nu är jag på andra sidan. Jag har blivit starkare och vuxit som människa när jag följt mina drömmar.

Vill hylla sitt ursprung

Om fokus tidigare låg på orten har det nu förflyttas till hennes härkomst.

Med Araweelo, som albumet heter, vill Cherrie hylla sitt ursprung som ung somalisk kvinna men också att hon är svensk och finsk.

– Jag vågar prata mer om mig själv i ett världsperspektiv. Visst har Rinkeby varit hela världen för mig på ett sätt, men här är alla kulturer jag har tagit del av sedan jag var liten med. Det märks på rytmerna i vissa av låtarna också.

Två engelska låtar på nya plattan

Trots att Cherrie sjunger på svenska har hon många fans utanför Sverige. Hennes låt 163 För Evigt från i höstas blev en viral succé och uppmärksammades bland annat av sångerskan Rihanna.

Och på den nya plattan är två av de tolv låtarna på engelska.

– Det är det som har varit så fett med allt som har hänt det senaste året. Jag har aldrig gått ifrån det som är jag, men ändå fick det sådan spridning. Det här är ett tack till alla mina supporters utomlands och ett sätt för mig att utmana mig själv artist och kvinna. Men jag tror att mitt fokus alltid kommer att ligga på att göra musik på svenska.

”Kvinnor har alltid behövts för att skapa balans i världen”

Albumnamnet kommer från legenden om den uråldriga drottningen Araweelo som härskade över Somalia för flera tusen år sedan.

– Den berättades som en saga för mig när jag var barn, jag har alltid inspirerats av den feministiska aspekten. Att hon var somalier och kvinna och vågade ta plats. Kvinnor har alltid behövts för att skapa balans i världen, det vi gör skyddar och helar.

För Cherrie har musiken också varit ett sätt att hela sig själv.

– Under min depression hjälpte det mig att skapa musik, att vara ärlig med mina känslor och våga stå för dem.

Förlorade sin pappa förra året

Det första spåret Kärt Barn var en del i att bearbeta hennes pappas bortgång.

– Jag förlorade min pappa förra året mitt i all kaos. Det hade lika gärna kunnat dra ned mig, men i och med att jag lever ut min dröm har jag kunnat hantera genom att hylla honom genom mina ord.

På den låten gästas hon även av rapparna Ozzy och Guleed från Malmö, som bär på liknande historier.

– Vi är alla tre somalier och vi har alla förlorat en förälder. Jag och Ozzy kommer från samma stad i Somalia, vi är båda tvillingar och vi är födda samma dag. Det är så fint att hans röst är den första man hör på plattan. Och samtidigt som han berättar om sig själv är det som att han bokstavligt talat har skrivit den första versen om mig, jag kan relatera till varje ord.

Spelar på Sjöhistoriska Museet i sommar

Förhoppningen är att Araweelo ska kännas som en förlängning av det första albumet Sherihan.

– Om jag grät ut på den förra plattan, så vill jag gärna att den här ska hela folk. Vi har gått itu, men nu känns det bra också. Jag är kär och det har varit bland det bästa som hänt mig, jag är stoltare och gladare. Jag vill att folk ska må bra när de lyssnar på det.

I sommar väntar en turné med stopp i Kina, USA och Skandinavien. Sedan blir det en stor spelning på Sjöhistoriska Museet den 14 augusti.

– Det är typ 15 000 personer som ska komma. Det blir fett.