Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Familjen har växt upp – och blivit politisk

Johan T Karlsson, alias Familjen.
Johan T Karlsson, alias Familjen, släpper ny skiva och spelar på Trädgården.

Valåret 2018 är Familjen tillbaka med ett nytt, politiskt album. Men live får texterna stå åt sidan.
– Det är samma fest som vanligt, säger Johan T Karlsson inför sin spelning på Trädgården i slutet av maj.

ANNONS

l Skivan heter Kom och är Familjens första på sex år. Av kritiker och musikbranschen har den framförallt beskrivits som en politisk platta, till skillnad från de tidigare sprakande festdängorna och stämningsfulla electropopen där texterna inte tagit lika mycket plats.

Alla är vita, rika och
mår bra. På så sätt
tycker jag också att
Vasastan skiljer sig
från Södermalm.

 Johan T Karlsson

Johan T Karlsson

Johan T Karlsson i sin nya studio vid Vasaparken. Foto: Melina Reid

Budskapet i låtarna har mannen bakom artistnamnet, Johan T Karlsson, hamrat ut genom att vara arg. Utan att vara särskilt arg alls; han har en ny studio vid Vasaparken som är dubbelt så stor som den gamla i Slakthusområdet. Och trots att golvet rasade samma dag som han flyttade in stormtrivs han. Dessutom gillar han miljöombytet att komma in till stan varje dag och träffa sina kompisar som har studios i kvarteren runtomkring Odenplan.

– Vi brukar säga att vi lever i ett Seinfeldland här. Alla är vita, rika och mår bra. På så sätt tycker jag också att Vasastan skiljer sig från Södermalm, här verkar folk helt bekväma med vilka de är.Blir berörd och förbannad

Men trots att Johan mår bra, kanske bättre än någonsin, finns det saker att vara upprörd över. I texterna pratar han om flyktingars resa över Europa, om internettrollen i folkhemmets land och att det vore skönt att låtsas att allt vore som förr.

ANNONS

– Ja, alltså det finns mycket som är snett i samhället: rasism, machokultur, hur vi tar emot flyktingar och det är klart att det är något jag blir berörd och förbannad över. Och nu ville jag liksom ta chansen att använda den rollen och den publiken jag har för att säga något om detta. Även om jag liksom inte går omkring och är förbannad hela tiden.

Fakta

”Att sjunga på svenska är som att sjunga i färg”

 • Namn: Johan T Karlsson.
 • Ålder: Född 1976.
 • Bor: I Bagarmossen, och studio i Vasastan.
 • Började spela i band när den militärtjänstgöring (lumpen) han skulle göra ställdes in. Gruppen spelade musik som lät precis som Oasis.
 • Aktuell med: Ganska ny skiva och spelning på Trädgården den 30 maj.
 • Har ändrat sig kring: England. ”När jag var yngre var jag världens anglofil och tyckte att allt därifrån var bäst. Nu gillar jag det inte alls. Ingenstans är arrangörerna så otrevliga som när man spelar där. De tror fortfarande att de är bäst på allt. Men I’ve got some news for you…”
 • Om allt går åt skogen så: ”Om Sverigedemokraterna får mer makt kanske man får flytta till Tyskland. Det är ju ett väldigt trevligt land, bäst i Europa tror jag.”
 • Om att sjunga på svenska: ”Det är som att sjunga
  i färg. Alla nyanser. På engelska skulle det bli mer svartvitt. Det vill jag inte.”

Har växt upp

Det handlar också om att växa upp, menar han. Från att festa hela natten och bara bry sig om sig själv har han blivit en förälder som lyft blicken och börjat lära sig ta ansvar.

– Det har varit jävligt skönt. Att flytta fokus från sig själv och göra något annat i mitt privatliv. Den ökade polariseringen i samhället har påverkat
mig som musiker. Jag tycker att vi alla egentligen tvingas att ta ställning för något nu.

När vi spelar live
tenderar det också
att blir fler bangers
än långsammare
grejer.

 Johan T Karlsson

Finns det då någon risk att politiken hamnar i vägen för musiken? Inte alls, menar Johan. På spelningarna är det som det är, samma stämning samma party som det alltid varit. Trots att texterna är annorlunda är de fortfarande insvepta i tunga, nästan sprakande basgångar och starka melodier.

– Och när vi spelar live tenderar det också att blir fler bangers än långsammare grejer. Det förväntas liksom av oss. Och det är roligare såklart.

Johan T Karlsson, alias Familjen

”Det finns mycket som är snett i samhället”, säger Johan T Karlsson, alias Familjen.

Dränerades på kreativ energi

Det tog sex år att göra skivan Kom. Att det tog sådan tid hade flera anledningar. Barn var en, medverkan i tv-programmet Så mycket bättre var en annan, där Johan T Karlsson menar att han dränerades på kreativ energi. Egentligen var det ju läge att rida på vågen av uppmärksamhet som programmet gav. I stället gjorde han tvärt emot. För det var helt enkelt inte roligt att göra musik och när han väl började igen var det lusten som fick styra.

– Jag slutar så fort det blir tråkigt. Då går jag en promenad, eller hänger med något kompis eller något annat. Sen kommer jag tillbaka och börjar om på ett nytt frö och håller på till det blir tradigt igen. Till sist hittar jag något bra att gå vidare med i mina skisser. Men texterna är värre. Det är alltid svårt att skriva.

Sen kanske det
är dags för en
shoegazer-skiva.
Det är drömmen.

 Johan T Karlsson

I samma anda har han bestämt sig för att nästa album ska gå fort att göra. Kontraster och nya intryck ger energi och nästa platta ska dessutom bara handla om dans.

– Jag har också köpt en gitarr på sistone. Så sen kanske det är dags för en shoegazer-skiva. Det är drömmen. Eller så lämnar man det till nästa generation. Att gå tillbaka till det är kanske för gubbigt.

Familjen spelar på Trädgården (Hammarby Slussväg 2, Södermalm) onsdag den 30 maj.

Fakta

Mer politik på scen

 1. Jonny Marr The Smiths-gitarristen Johnny Marr gjorde comback som politisk kommentator när den brittiske premiärministern David Cameron gick ut och berättade hur mycket han älskade The Smiths, varpå Marr skrev på Twitter: ”David Cameron, stop saying that you like The Smiths, no you don’t. I forbid you to like it.” När? 19 maj, kl 21.00. Var? Nalen, Regeringsgatan 74, Norrmalm.
 2. Silvana Imam Hur resonerar artister som inte är politiska? Ett privilegium reserverat för vissa. Så resonerar rapparen Silvana Imam med sin hårda kritik mot rasism, homofobi och orättvisor. Nu släpper hon ny skiva och premiärspelar i Stockholm. När? Torsdag 24 maj, kl 20.00. Var? Gröna Lund, Djurgården.
 3. Bob hund Bob hund har gått från existensiell underfundighet till att prata mer och mer om politik på sina konserter. Kurser i retorik skulle kunna byggas på sångaren Tomas Öbergs mellansnack under de senaste årens spelningar. Trots att de själva säger att de saknar en specifik politisk agenda har de mycket att säga om samtiden, om landet, om miljön och att vi alla borde ta oss i kragen. När? Onsdag 30 maj, kl 20.00. Var? Gröna Lund, Djurgården.

 

Stockholm, Sverige