Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Franska trion sprider ljus och mörker på scen

Franska trion med Matti Ollikainen längst till höger.
Franska trion med Matti Ollikainen längst till höger.

Sveriges röjigaste band är tre män i 40-årsåldern som med sin ångestdrivna pianomusik främst gör låtar handlar om riktigt riktigt olycklig kärlek. På lördag spelar de på Kägelbanan.

Repet, flaskan och avgrunden. När Matti Ollikainen sätter sig ner för att spela sin ångestdriva pianorock- och pop är det svårt att inte undra vad den här mannen har gått igenom. Med låtar om alkohol, självmordstankar och hjärtskärande stunder med blaskigt te är han mer ensam än Kjell Hägglund, fullare än Ulf Lundell (på den tiden Uffe var full) och lika skev i rösten som Freddie Wadling.

Slut på alkohol

Numera dricker dock Matti från bandet Franska Trion inget själv. Alkohol och droger som många gånger ursäktas i konstnärliga miljöer som en drivkraft och katalysator hade till slut motsatt effekt.

– Alkoholen jämnade ut och trubbade av mig. Jag är liksom förlöst som konstnär sedan jag slutat dricka, något som tidigt påverkat mitt liv otroligt mycket. Nu är det mer toppar och dalar och svårare att leva. Men det är värt det.

Spriten, och ett visst försvarande av den, fick tidigare mycket mer plats i Mattis musik. Nu handlar det mer om kärlek, menar han. Att det alltid funnits sådana avgrunder i texterna förklarar han dels med att han hämtar från egna erfarenheter men också att han skriver när han mår som sämst. Livet är inte så mörkt som det verkar alla gånger.

Fakta

Några fler spelningar i helgen.

Fredag:

The sounds  på Debaser stand

Marit Bergman på Annexet

King Krule på Vasateatern

Kebnekajse på Fasching

Tomas Ledin på Cirkus

Plura på Scalateatern

Lördag:

Stor på Nobelberget

Danny Saucedo på Hamburger börs

Söndag:

Stefan Sundström  i Marabouparken

Accepterat livet

Förra skivan Som ett spjut genom dagarna (2015) låter som ett desperat skrik. Den senaste, Los Angeles, lite ljusare. Matti håller med till viss del.

– Ja den kanske är lite resignerad, att jag accepterar livet som det är, säger han.

Mörkret blir till ett fyrverkeri

Franska trion som består av honom själv, trummisen Thommy Larsson och Viktor Turegård på bas brukar beskrivas som ett band som exploderar på scen.

– Där och då får känsla. För jag går in i musiken väldigt mycket tillsammans med bandet. Det är Inget jag kan styra, säger han och fortsätter:

Spela live är fantastiskt. Men musiken genomsyrar mitt liv,  alla bitar behövs liksom.

Fakta

Matti Ollikainen

Ålder: 43 år

Bor: Göteborg:

Bakgrund: Franska trion har gett ut ett åtta skivor sedan 2015. De har också kompat och spelat ihop med artister som Hästpojken och Stefan Sundström.

Aktuell med spelning på Kägelbanan på lördag 9 december.

Södra Teatern & Mosebacke Etablissement, Mosebacke torg, Stockholm, Sverige