Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Ginsburg guidar till sitt Jazzstockholm

Amanda Ginsburg
Albumaktuella Amanda Ginsburg guidar till Jazzstockholm.

Dolda pärlor, nya spel­ställen och gamla klassiker. Vi lät stjärnskottet Amanda Ginsburg guida till sitt Jazzstockholm – och fick ett gäng ­grymma musiktips med oss hem.

ANNONS

– Det är många restauranger som öppnar upp för att ha jazzmusik hos sig, det är kul. Samtidigt måste andra ställen stänga ner på grund av grannar som klagar. Det är en balansgång, säger Amanda Ginsburg.

Vi träffar henne på den anrika jazzklubben Fasching som sedan 1977 har arrangerat spelningar och klubbkvällar med både okända talanger och välkända stjärnor.

7 maj spelar Amanda Ginsburg på Fasching

Den 7 maj spelar Amanda Ginsburg på Fasching. ”Många som har inspirerat mig har stått här”, säger hon. Foto: Pekka Pääkkö


Jazzkatten tipsar: 10 bra jazzställen i stan


Den 7 maj är det Amanda Ginsburgs tur att plats på scenen.

– Spontant känner jag: Fy fan vad kul. Det är en härlig känsla. Samtidigt finns den här ångesten, tänk om det inte kommer tillräckligt med folk. Men jag och bandet har verkligen längtat efter att få spela här, det är stans bästa jazzklubb och många som har inspirerat mig har stått här, säger hon.

Bestämde sig – på nyårsafton

För 27-åriga Amanda Ginsburg har musiken alltid funnits där. Hon växte upp i en musikalisk familj, med fem halvsyskon och storasyster Sofie Sörman som försörjer sig som jazzsångerska i Paris.

ANNONS

 Jag visste inte
riktigt vad jag ville
och hade inte så
bra självförtroende

Själv fastnade hon ordentligt för musiken när hon var 15 år och pluggade musiklinjen på Södra Latin. Som 21-åring kom hon sedan in på jazzmusikerlinjen på Musikhögskolan.

– Efter det behövde jag ta en paus. Jag visste inte riktigt vad jag ville och hade inte så bra självförtroende, säger hon.

Ett och ett halvt år hann gå innan hon bestämde sig – på nyårsafton.

– Jag hade en förhoppning inför året och det var att skriva musik, spela in den och ge ut den. Att jag sa det inför mina vänner gjorde att jag inte kunde smita undan.

Mellan jazz och visa

Sagt och gjort. Efter att ha släppt en EP förra året och nominerats till Årets Nykomling av P2 Jazzkatten, gav hon nyligen ut sitt debutalbum Jag har funderat på en sak.

Musikaliskt rör hon sig mellan jazz och visa.

– Jag funderade mycket på vad jag själv hade att ge till ett sådant rikt utbud. Vad är min grej?

Amanda Ginsburg landade i svensk jazz, som påminner lite om en jazz som gjordes på 50- och 60-talen. Bland inspirationskällorna nämner hon Beppe Wolgers, Hasse och Tage och Monica Zetterlund.

Jag ville göra den
sortens jazz och få
det att kännas i dag

– Deras låtar har ett allvar och ett samhällsperspektiv, men det är också mycket glimten i ögat hela tiden. Som nittiotalist har jag ju helt andra infallsvinklar, dessutom är jag kvinna. Så jag ville göra den sortens jazz och få det att kännas i dag, så att även mina jämnåriga kan känna igen sig i det och de känslorna som jag försöker förmedla.

”Finns ett växande intresse för jazz”

Det varma mottagandet av hennes platta tyder på att hon lyckats.

– Det känns som att det finns ett växande intresse för jazzen. Det går kanske i cykler, säger Amanda Ginsburg.

Plugged Records

Amanda bläddrar bland jazzskivorna på Plugged Records. Foto: Pekka Pääkkö

Jag har funderat på en sak

Amanda Ginsburgs debutalbum Jag har funderat på en sak, som släpptes för drygt en månad sedan. Foto: Pekka Pääkkö

När hon själv ska gå och lyssna på jazz är det ofta specifika spelningar, snarare än ställen hon söker sig till. Med det sagt finns det ändå ett par platser som hon gillar lite extra.

– Det finns flera hotell som har börjat med jazz, som Hotel Mornington och Hotel Hellsten. Där är det inget inträde heller, utan betalar du gör du det per set. Det finns något sympatiskt i det och dessutom är det bra för den som är lite nyfiken.

Det finns flera
hotell som har
börjat med jazz

Även skivbutiken Plugged Records i Gamla Stan, där Amanda Ginsburg är uppväxt, anordnar jazzkonserter och jam med både kända och okända musiker.

– De har grymma konserter i sin källare.


Fakta

Redaktionen tipsar: 3 jazzspelningar i vår

Gregory Porter

Gregory Porter spelar på Konsert­huset den 9 maj. Foto: Pressbild

 1. Kritikerrosad armenisk pianist på Kulturhuset Tigran Hamasyan har vid sitt piano konstant utforskat jazzen. På sina skivor blandar han jazz, med minimalistiska kompositioner och armenisk folkmusik med inspiration från hiphop.
  När? 26 mars, kl 18.30.
  Var? Kultur­huset, Stora Scenen.
 2. Moderna poplåtar i jazztolkning på Berns Föreställ dig en Beyoncé- eller Taylor Swift-låt omarbetad som om den vore skriven för Louis Armstrong eller Ella Fitzgerald och till det ett med­ryckande mini-storband som låter som ”en elegant Benny Goodman-orkester på energidryck”. Det är vad som bjuds när musikkollektivet Scott Bradlee’s Postmodern ­Jukebox besöker Stockholm.
  När? 20 april, kl 20.00
  Var? Berns.
 3. Hyllade Gregory Porter tillbaka på Konserthuset Den Los Angeles-födda sångaren Gregory Porter gästar Konserthuset för tredje gången. 46-åringen gav ut sitt första album 2010 till jazzvärldens förtjusning. Hans femte och senaste platta har fått titeln Nat ”King” Cole & Me och är en hyllning till en av hans inspirationskällor.
  När? 9 maj, kl 18.30.
  Var? Konsert­huset, Stora Salen.
Stockholm, Sverige