Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Glittrig showgirl på Nationalscenen

Beatrice Eli ger allt och lite till på Dramaten.
Beatrice Eli ger allt och lite till på Dramaten.

Beatrice Eli gör en annorlunda föreställning på Dramatens scen

Detta skulle bli karriärens sista konsert.

Sångerskan och låtskrivaren Beatrice Elis pappa gick bort i våras, samtidigt bröt hon med sitt skivbolag och kände att hon kanske inte längre hade ork att fortsätta som artist.

– Jag kände att jag kämpat, gett så mycket av mig själv men i slutändan ändå inte fått tillbaka det jag behövt för att betala räkningarna.

Mexikanska showgirls

Men finalen skulle bli något extra. Till hennes sista stora föreställning, på Dramaten, inspirerades hon av dokumentären Nattens drottningar, en film om showgirls i Mexico på 70-talet, kvinnor nu i 60-70-årsåldern som står på burleskscenen och lyckas återuppfinna sig själva gång efter annan. 

De slutar aldrig att jobba för att deras dröm ska bli sann

Beatrice Eli

– Jag tycker så mycket om Showgirls för de ger allt; i sin sång, i sin dans och sin kostym. De slutar aldrig att jobba för att deras dröm ska bli sann trots att de blir äldre. De förtjänar verkligen att bli sedda och jag tycker att man kan kräva det, även om det är fult att be om att bli sedd så känner jag verkligen igen mig i det.

Dessa allkonstnärers strävan har Beatrice Eli gjort till sin egen. I en föreställning på Dramaten som börjar redan när besökarna kliver genom dörren tar Showgirl-stämningen över hela nationalscenen.

– Det är som en katalysator för folks känslor, drömmar, sexualitet och innersta väsen.

Beatrice har stöpt om sina tidigare låtar i den formen, men framför också nytt material.

– Nu känns det synd att det bara kommer att bli en konsert, att jag ska sluta med det här känns plötsligt helt främmande, säger hon.

Föreställningen spelas på Dramaten 12 december på Stora scenen.

Dramaten, Nybroplan, Stockholm, Sverige