Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Håkan Hellström om spelningen på Stadion

Håkan Hellström under en konsert i Berlin i maj 2017.
”Extatiskt”. Håkan Hellström värmde upp i Berlin inför konserten på Stadion den 9-10 juni.

Det är stans vackraste konsertplats säger Håkan Hellström inför sin spelning på Östermalm 9 juni.
Spelningen har fått extra nerv i och med beskedet om en flera år lång paus i turnerandet.
– Det är inget märkligt alls, säger han till Allt om Stockholm.

Åtta album, nio Grammisar, sex P3 Guld-statyetter, sexton Rockbjörnar, fyra utsålda spelningar på Ullevi och ett publikrekord på 70 000 människor. Sedan solodebuten Känn ingen sorg för mig Göteborg har framångarna avlöst varandra för Håkan Hellström.

Här festar du före och efter Håkan-konserten

I höstas släppte han albumet Du gamla du fria och i juni ger han sig återigen ut på de svenska vägarna med turnén Rullande Åska. Men redan i lördags spelade han i Berlin på Heimathafen, en gammal teater som blivit rockklubb, som uppvärmning inför sommarens turné.

– Vi brukar åka iväg eller spela hemma för några polare bara för att få lira lite för folk igen, säger han. Det var skitkul. Det är kul att få spela på klubbar, det är så svettigt och varmt och nära. Extatiskt.

Egentligen känner han sig kanske mest hemma på den sortens scen.

Turnépremiär på Stockholms stadion

– Jag har turnerat på många sådana ställen i alla år, det här med stora arenor är något ganska nytt för oss.

Turnépremiären går av stapeln den 9 och 10 juni på Stockholms stadion, där Håkan Hellström gästade Veronica Maggios konsert förra sommaren.

– Då slog det mig att det måste vara den finaste konsertplatsen i Sverige. Det är som en grekisk amfiteater, säger han.

– Sedan är Stockholm en fantastisk stad att spela i. Det är så mycket folk som kommer på spelningarna.

Tar med sig Erik Lundin på turnén: ”Jag diggar hans musik”

På scen får Håkan Hellström också sällskap av rapparen Erik Lundin, som följer med till alla städer.

– Alla som har gästat oss när vi spelat är jag ett fan till och beundrar. Jag diggar hans musik. Där är själva gnistan till frågan om han hade lust att vara med oss. Nu när vi har träffats så mycket och lirat ihop blir man kompisar. Det är fantastiskt, han är ju helt underbar Erik.

Att få vara bland vänner är en av sakerna Håkan Hellström ser fram emot mest med själva turnerandet.

– Jag hade kunnat sopa gatorna eller rensa kloakerna, bara jag hade fått göra det med polarna. Att omge sig med bra människor är det allra viktigaste. Dessutom får jag spela musik hela dagarna. Jag är otroligt lyckligt lottad alltså. Det tänker jag på varje dag.

Kan du avslöja något om själva spelningen?

– Jag önskar att jag kunde berätta om allt, men jag får hålla mig i tyglarna och inte berätta mer än att det här är fortsättningen till den turnén som startade i New York 2016 och fortsatte på Ullevi och också i vintras. Det här är själva epilogen på den. Nu kör vi grand finale och försöker vrida till det så mycket vi mäktar med.Inget dramatiskt bakom ”scenpausen”

Därefter väntar turnéstopp i ytterligare sju svenska städer – med avslutning på Ullevi på hemmaplan. Sedan blir han borta från scenen i några år, men det är inte alls något dramatiskt beslut som ligger bakom scenpausen.

Håkan Hellström skrattar när han får höra om hur hans ”scenpaus” varit en stor nyhet i svenska medier i veckan.

– Jag läser ju inte tidningen så jag har helt missat det. Det är så roligt hur saker kan bli något helt annat än det man egentligen säger. Det är inget märkligt alls, när man ska skriva är det paus. Det tar olika lång tid, men det tar aldrig mindre än två år.

”Det kommer aldrig va över för mig”

Håkan Hellström-fansen därute behöver med andra ord inte oroa sig.

– Nej, det behöver de absolut inte. Jag kommer att hålla på med musiken hela den tiden, jag har grejer som jag ska göra i höst i studio som jag är ivrig att komma igång med. Det är inget dramatiskt beslut som är fattat, men jag tror faktiskt att det kommer att dröja lite längre till nästa spelning än vanligt den här gången, säger han.

Hur länge planerar du att fortsätta med musiken?

– Jag kommer nog aldrig att sluta med det här tror jag. Det är ett life mission faktiskt. Det kommer aldrig va över för mig, så är det, säger Håkan Hellström och skrattar innan han återvänder till att repa inför turnén.


 

Stockholm Stadion, Lidingövägen, Stockholm, Sverige