Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Janice vill få dig att känna det hon sjunger

Artisten Janice på Lilla Essingen.
Superlöftet Janice spelar live på Södran 23 februari.

Som barn drömde hon om att bli en ny Whitney Houston. I förra veckan släppte Janice sitt debutalbum och hon hyllas redan som Sveriges nya stjärnskott.
– Jag vill att folk ska känna det jag sjunger, säger Janice när Mitt i stämmer träff med henne på Lilla Essingen där hon bor.

ANNONS

– Sorry att jag är sen. Jag trodde först att Rosa Drömmar var ett av kaféerna nere vid vattnet. Här har jag ju varit och köpt mat flera gånger, säger Janice när hon kommer in på restaurangen som mest är känd för att vara författaren Stig Larssons stamhak (jodå, han sitter lite längre in i lokalen i dag också).

Janice, med efternamnet Kavander Kamya, kom till Lilla Essingen för två år sedan när hon flyttade in hos pojkvännen Marvin.

– Det är lite som en by här och jag gillar känslan. Personalen på Ica hälsar när man kommer in, säger Janice och skrattar.

Levt med höga förväntningar

De flesta artister behöver minst ett album för att överhuvud taget bli uppmärksammade. Janice, som släppte sitt debutalbum i förra veckan, har redan varit omskriven i flera år och förväntningarna har varit höga.

DN utnämnde henne förra året till Årets kulturhopp och i höstas lyfte P3 fram henne som ”Framtidens artist”.

– Det har triggat mig att jobba ännu hårdare. Samtidigt är det ju jobbigt när förväntningarna höjs och förra året hade jag mycket prestationsångest.

Kraven utifrån fick henne ett tag att tvivla på hela skivan.

– Till slut vet man inte vad som är bra längre. Det är lätt att bli blind när man hör låtarna om och om igen. Man måste komma fram till att man bara är människa och inte hela tiden behöver bevisa något.

”Blir överväldigad”

Nu kan hon andas ut. Recensionerna av varit tydliga – albumet är bra och Janice har fått sitt genombrott.

ANNONS

– Det är fantastiskt men jag har en svår relation till recensioner. De påverkar ens sinne på ett sätt som inte är positivt. Samtidigt blir jag överväldigad över att jag nått fram med den känsla som jag vill leverera.

Artisten Janice på Lilla Essingen.

Artisten Janice hemma på Lilla Essingen.

Drömde om att bli som Whitney

Även om Janice bara är 23 år har hon på sätt och vis varit artist hela livet. Hon gick på Kulturama som liten och testade allt ifrån dans och teater till musikal. Idolen var Whitney Houston.

– Efter att ha hört henne första gången såg jag en bild och tänkte att det är inte möjligt, att hon som var så liten kunde ha så mycket kraft. Enligt mamma sa jag att jag skulle bli som Whitney när jag blev stor.

Oj vad det lyfter när man åker ut dit när man har haft en dålig dag

Janice Kavander Kamya

Som tonåring blev hon medlem i Tensta Gospel Choir, som förädlat flera andra stora talanger, däribland kompisen Sabina Ddumba. Även om tiden i dag egentligen inte räcker till är Janice fortfarande med så ofta hon kan på Tensta Gospel Choirs måndagsrep.

– Oj vad det lyfter när man åker ut dit när man har haft en dålig dag. Det är ett känsloutbyte och där är det alltid okej att säga att mår dåligt.

Hon lyfter fram en julkonsert med kören 2013 som helt avgörande för att hon fullt ut vågat satsa på en karriär som artist.

– När jag kollade på ett klipp av konserten efteråt förstod jag att folk känner vad jag sjunger.

Vågar vara personlig

På albumet Fallin up har Janice vågat vara mer personlig. Inte minst i låten Answer som handlar om hennes pappa som tog livet av sig 2011.

– När jag har varit ledsen har jag lyssnat på musik som hjälpt mig och jag har känt starkt att det är just det som jag vill ge dem som lyssnar på min musik.

Hon berättar att kommentarerna på sociala medier från fans hela tiden blir fler och att folk allt oftare känner igen henne på stan.

– Häromdagen skulle jag visa mobilbiljetten i spärren och han bara ”Du sjunger jättebra, jag såg dig på tv”. Då blev jag skitglad.

Utifrån ser det ut som att din karriär har gått i raketfart, känns det så för dig också?

– Det är lite både och, albumet var en evigt lång process samtidigt som det känns som det var igår jag släppte min första singel. Men saker och ting har fallit på plats väldigt bra. Det är fett.

Fakta

Se Janice på Södra Teatern 23 februari

Namn: Janice Kavander Kamya.

Bor: På Lilla Essingen men uppvuxen i Enskededalen.

Ålder: 23 år.

Aktuell: Släppte sitt debutalbum Fallin up i förra veckan.

Live: 23 februari spelar Janice på Södra Teatern.

Lilla Essingen, Stockholm, Sverige