Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Kammarmusikskabaré vänder ut och in på Japan

Den klassiskt skolade pianisten Eriko Makimura kommer till stan för att vända upp och ner på det japanska samhället. Det blir modern dans, kabaré och kammarmusik svept pastellfärgade trikåer.

Pianisten Eriko Makimura från Japan kommer till Stockholm för att ge en konsert. Föreställningen är hennes egen uppgörelse med det strikt kontrollerande japanska kontrollerade samhället.

– Jag har bott i Europa i 15 år så jag tycker att jag kan se det japanska samhället både inifrån och utifrån säger den klassiskt skolade pianisten som har med sig dansaren Yoshiaki Iwao. Hans roll blir att spegla slitningarna mellan de traditionella värderingar och de moderna för den japanske mannen idag.

Japansk jämställdhet

För den japanska kvinnan finns också konflikter som Eriko vill illustrera.

– Kvinnors sociala ställning är längre än mannens, det finns ingen riktig tradition av barnpassning så om man vill göra karriär är mor-och farföräldrar det enda alternativet. Resultatet blir att japan har ungefär 7,2 miljoner hemmafruar. Samtidigt är det kvinnorna som kontrollerar ekonomin. De ger sina män fickpengar, trots att det än männen som drar in lönen.

Hon fortsätter:

– Men vill vi vara hemmafruar? Det görs vissa insatser från politiskt håll men det går inte särskilt bra. Om detta handlar den här föreställningen.

Tid och plats

Erikos Makimuras Japanese Chamber cabaret spelas på Julius Hus, Bondegatan 21A, Stockhom

11 november 19.00.

12 november 15.00

Biljetter hittar du här 

Eftersom Julius hus värnar om sina fina golv uppmanar de sina besökare att ta med ett par tofflor eller inneskor istället för att klampa runt i vinterkängorna.

Södermannagatan, Stockholm, Sverige