Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Jazzfestivalen i Stockholm större än någonsin

Yazz Ahmed, Bo Sundström, Ida Sand och Rymden.
Yazz Ahmed, Bo Sundström, Ida Sand och Rymden.

Stockholm Jazz Festival blir i år större än någonsin. Vi lät festivalchefen Eric Birath guida till några höjdpunkter – både för nybörjare och jazzrävar.

ANNONS

Den 12–21 oktober fylls hela stan av jazz när Stockholm Jazz Festival går av stapeln. Då bjuds det på gig från världens jazzelit såväl som våra egna svenska jazzkatter på 57 scener runt om i stan.

Nya festivalscener för i år är konsthallen Artipelag på Värmdö samt Finlandsinstitutet. Med 184 programpunkter som ska betas av under tio dagar är festivalen också större än någonsin.

Internationella toppnamn och nykomlingar

Inbitna jazz- och fusionälskare lär inte bli besvikna – i år gästar flera internationella tungviktare. Däribland Carla Bley Trio och Jan Garbarek Group och fusionveteranerna Yellowjackets. Samtidigt finns det mycket nytt att upptäcka, som de kritikerrosade nykomlingarna Yazz Ahmed och Alfa Mist från Storbritannien.

Den brittiska jazzscenen frodas just nu. Den 12 oktober spelar Alfa Mist på Fasching.

Den brittiska jazzscenen frodas just nu. Den 12 oktober spelar Alfa Mist på Fasching.

Fångar upp fler genrer

Enligt festivalchefen Eric Birath ligger tonvikten på jazzen, men festivalen fångar också upp angränsande genrer som blues, funk och hiphop som historiskt sett alltid har korsbefruktats av jazz.

Albumaktuella Franska Trion är ett sådant exempel. På sitt nionde album Blod på våra händer fortsätter de utforska gränslandet mellan musikaliska genrer och mänskliga sinnesstämningar.

Franska Trion spelar på Stockholm Jazz Festival.

Franska Trion spelar på Stockholm Jazz Festival.

Se morgondagens stjärnor gratis

På Kulturhuset presenterar Kungliga Musikhögskolan dessutom morgondagens stjärnor från jazzlinjen. Det bjuds på en serie konserter med fri entré varje dag under festivalveckan.

ANNONS

När: 12-21 oktober
Var: Stockholm

Fakta

Eric Birath listar jazzfestivalens höjdpunkter


FÖR DEN NYFIKNA NYBÖRJAREN

 1. Bo Sundström
  Kulturhuset Stadsteatern 21/10
  Frontmannen från Bo Kaspers Orkester gav i våras ut en soloplatta med amerikanska jazzstandards fast med egna översättningar på svenska, en fin gammal tradition som bla etablerats av Beppe Wolgers som översatte låtar åt Monica Zetterlund. Med ett band ihopsatt av Stockholms jazzgrädda och den omisskännliga rösten kommer Bosse inte göra någon besviken som är ute efter lite tidlös svängig jazz a la 60-tal.
 2. Goran Kajfes Subtropic Arkestra
  Södra Teatern 13/10
  Att jazzen genom åren låtit sig inspirerats av musik från många olika kulturer är Goran Kajfes projekt Subtropic Arkestra ett utmärkt bevis på. Goran lånar från turkisk 70-tals psych, marockansk gnawa, afrobeat, mm. för att koka ihop en frustande, sanslöst svängig musikkittel som bla gav honom årets Jazzgrammis.
 3. Ida Sand
  Scalateatern 19/10
  Ida Sand har gått från klarhet till klarhet och släpper i dagarna en ny skiva som lär vara starkt soulig. Med ett makalöst backing band kommer konserten på Scala bjuda på ny musik med en av våra mest etablerade soul- och jazzröster.

FÖR DEN INSATTA JAZZDIGGAREN

 1. Rymden
  Berwaldhallen 21/10
  I år är det tio år sedan Sveriges största jazzexport genom tiderna, e.s.t , fick ett tragiskt slut i och med att pianisten Esbjörn Svensson förolyckades. Hans båda medmusiker Dan Berglund (bas) och Magnus Öström (trummor) har sedan dess drivit egna framgångsrika projekt (som Tonbruket och Magnus Öström Group). Nu förenar de sig för första gången sedan e.s.t i en pianotrio igen, nu med den norska fantompianisten Bugge Wesseltoft på piano. Det är sverigepremiär för gruppen Rymden som borde vara årets mest emotsedda ögonblick för varje sann jazzentusiast.
 2. Yazz Ahmed
  Fasching 18/10
  En av årets största hyper inom den internationella jazzscenen. Yazz Ahmed har sitt halva sitt ursprung i Bahrain och musiken från arabvärlden blir till en tydlig influens på genombrottskivan La Saboteuse som kom förra året. Hon är också en representant för den bubblande jazzscenen i London som bokstavligt sprutar ur sig bra band och projekt och där det ofta handlar om en organisk, mulikulturell jazz man skulle kunna kalla ”spiritual jazz”.
 3. The Bad Plus
  Fasching 19/10
  Denna trio från Minneapolis har snart hållit på i tjugo år med sin tighta mix av avant-garde jazz, pop och instrumentalrock. Ett band som tänjer gränserna för jazzen, ständigt innovativa, ständigt på väg vidare.

 

 

Stockholm, Sverige