Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Jazzklubben Fasching firar 40 år med parkfest

Fasching firar 40 år med festival i Vitabergsparken.
Fasching firar 40 år med festival i Vitabergsparken.

I år fyller den anrika jazzklubben Fasching på Kungsgatan 40 år och i helgen firar man detta med en stor födelsedagsfest i Vitabergsparken. Allt om Stockholm har tagit tempen på en pigg 40-åring.

ANNONS

Jazzklubben Fasching på Kungsgatan i centrala Stockholm drog igång sin verksamhet 1977 och har sedan dess växt till att bli en institution och en omtalad klubb i både Sverige och utomlands.

I år fyller man alltså 40 år och firar detta genom att den 19 och 20 augusti ställa till med stor fest i Vitabergsparken på Södermalm.

Allt från storband till punkig jazz

– Det blir två dagar med allt från storband och skönsång till punkig jazz och gränslös musik där jazzen korsbefruktas med turkisk folkrock och afrobeat. Dessutom är det helt gratis, säger Faschings vd Eric Birath.

Eric Birath berättar om hur viktigt det är för Fasching att inte fastna musikmässigt, utan ständigt utvecklas.

– Vi står stadigt i jazztraditionen men tolkar den så att jazzen är i ständig förändring och behöver en blandad växtnäring för att kunna gro och trivas. För oss betyder det att vi även gör konserter med annan improvisationsmusik, världsmusik, hiphop, soul, funk, blues med mera.

”Fasching behövs i Stockholm”

Klubben på Kungsgatan har nyligen fräschats upp och har under året genomgått en renovering som bland annat resulterat i en helt ny entré och en ny bar med utsikt mot gatan. Och vd Eric Birath är mycket hoppfull inför framtiden.

– Vi har en fortsatt roll att fylla som den mest betydelsefulla scenen i Sverige för svensk och internationell jazz. Fasching behövs i Stockholm både för scenen i sig, men också för att ge Stockholmare och tillresta en högkvalitativ scen för jazz och annan musik som presenteras i en unik miljö där man kan mötas över generations-  och kulturgränserna.

Jazzscen och nattklubb

Utöver de många konserterna så förvandlas jazzklubben Fasching till nattklubb varje helg.

På fredagarna är det musikkollektivet Blacknuss som håller i taktpinnen medan lördagarna är vigda för legendarerna på Club Soul som bjudit upp till dans så gott som varje helg sedan 1993.

ANNONS

– Vi har inga planer på att ändra våra klubbar. Det finns en publik som kommer till oss för att de vill dansa och festa, för att vi är ett ställe som välkomnar alla som de är, berättar Faschings vd Eric Birath.

Konserter i Vitabergsparken båda dagarna

Men just nu är det alltså fokus på helgens 40-årsfirande i Vitabersparken.

– Vi kommer att bjuda publiken på något av det bästa och mest spännande inom svensk jazz idag. Konserterna drar igång klockan 18 båda dagarna men vi smygstartar redan vid 16 då våra grymma bokare Thomas Wingren och Gavin Maycroft bjuder på dj-spelningar, säger Eric Birath på Fasching.

Fasching, Kungsgatan, Stockholm, Sverige